Nevesinje: Poljoprivreda i komunalne djelatnosti i fokusu odbornika | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Poljoprivreda i komunalne djelatnosti i fokusu odbornika

Datum:31.03.2015.
Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta najviše se raspravljalo o stanju u oblasti poljoprivrede i komunalnih djelatnosti. Odbornici su usvojili Informaciju o stanju bezbjednosti na području opštine i više odluka iz oblasti prostornog uređenja i stambeno – komunalnih poslova.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rade Mavrak u uvodnom izlaganju dao je presjek  aktivnosti poljoprivrednih gazdinstava  i njihovih rezultata u 2014. godini. Naveo je, da je u prošloj godini od individualnih poljoprivrednih  proizvođača otkupljeno  oko 2 miliona litara mlijeka što je povećanje za 11 % u odnosu na godinu dana ranije. Govoreći o Programu razvoja poljoprivrede  za tekuću godinu, Mavrak je rekao da on obuhvata podizanje  novih zasada voća i projekte  izgradnje mini farmi muznih krava i ovaca. Planirana je i podrška  uvođenja novih pasmina u stočarsku proizvodnju i izgradnja vodopoja.

Odbornici su u diskusijama ocijenili da su dosadašnja izdvajanja za poljoprivredu iz opštinskog budžeta nedovoljna. Odbornik Milutin Samardžić smatra  da  bi ova sredstva trebalo da iznose bar 10% od ostvarenih podsticaja Ministarstva poljoprivrede RS, odnosno oko 120.000 KM. Prijedlog odbornika Anta Šipovca je da se proizvođači mlijeka stimulišu sa 2-3 feninga  po litru i da se provede pripremna procedura za davanje u zakup poljoprivrednog  zemljišta u svojini opštine. Prema ocjeni odbornika Milorada Pikule  ukidanje proizvodnih kvota za mlijeko u Evropskoj uniji negativno će se odraziti na proizvođače u Republici Srpskoj. Predložio je formiranje Savjeta za poljoprivredu koji bi davao uputstva i inicirao zakonska rješenja i odluke po mjeri proizvođača. Načelnik opštine Momčilo Šiljegović rekao je da će u projekciji  budžeta za 2015. godinu  nastojati da se što više novca  izdvoji za poljoprivredu koja je i u Strategiji razvoja opštine naznačena kao prioritetna privredna grana.

Informacija o stanju u oblasti poljoprivrede usvojena je glasovima skupštinske većine, dok su odbornici SNSD-a bili protiv.

Široka skupštinska rasprava vođena je i na temu vodosnabdijevanja. Direktor  JP „Vodovod“ Radomir Todorović  naglasio je da postojeći sistem za prečišćavanje vode u jezeru Alagovac često ne može obezbijediti  kvalitet prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. Zbog toga je apelovao da se  više pažnje posveti zaštiti akumulacije i tako otkloni mogućnost antropogenog uticaja na jezero.

Odbornik Milosav Uljarević je tražio informaciju o aktivnostima na projektu „Rekonstrukcija vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Nevesinje“. Načelnik opštine  Momčilo Šiljegović je podsjetio da je Opštinski parlament u aprilu prošle godine  donio Odluku o kreditnom zaduženju kod Evropske investicione banke po povoljnim uslovima za finansiranje ovog projekta. On je potvrdio da je od Vlade RS stigao ugovor što praktično znači da radovi mogu početi.

Načelnik je objasnio da će kredit biti utrošen za sanaciju i optimizaciju postrojenja za prečišćavanje vode iz akumulacije „Alagovac“, izgradnju agregatnog postrojenja, izradu hidrauličnog proračuna  i zoniranje mreže, te više projekata vodosnabdijevanja i odvođenja fekalne i oborinske kanalizacije.

Direktor „Komusa“  Savo Šarenac kao glavne probleme ovog preduzeća naveo je zastarjelost voznog parka, nedostatak kontejnera, nekontrolisano odlaganje smeća i lošu naplativost usluga.

Na prijedlog odbornika Slobodana Žerajića  Skupština je  usvojila zaključak  da se organizuje proljećna akcija uređenja grada.

U informaciji o stanju bezbjednosti na području opštine u prva tri mjeseca 2015.godine koju je komandir Policijske stanice Nevesinje Milan Pušara prezentovao odbornicima, navedeno je da je većina parametra povoljnija nego u istom periodu prošle godine. U prvom kvartalu su evidentirana samo dva krivična djela, a broj narušavanja javnog reda i mira manji je za 58% u odnosu na 2014. godinu.

- Statistički gledano, nešto je veći broj saobraćajnih nezgoda, ali nije bilo nastradalih lica – istakao je Pušara.

Na sjednici je kratko diskutovano i o sporu mještana u naselju Sopilja. Zajednički je ocijenjeno da bi ove nesuglasice trebalo što prije otkloniti, pa je zatražen zajednički sastanak predstavnika mjesne zajednice Pridvorci, Policijske stanice, opštinske uprave i vjerskih zajednica.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlementa usvojeno je više odluka iz oblasti prostornog uređenja i stambeno – komunalnih poslova. Visina komunalne naknade ostala je na prošlogodišnjem nivou, s tim što se građanima ostavlja mogućnost plaćanja u dvije godišnje rate. Skupština je donijela Odluku o načinu i uslovima javne prodaje neizgrađenog građevinskog zemljišta u državnoj svojini, te  Odluku o pristupanju izradi Regulacionog plana „Vojni logor“.

 Razmatrajući izvještaj o radu skupštinskih komisija i odbora u prošloj godini, odbornici su konstatovali da  članovi pojedinih komisija uopšte ne dolaze na sjednice, te su zatražili veću ažurnost u radu.

Na današnjoj sjednici SO Nevesinje usvojena je Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Teritorijalne vatrogasne jedinice Nevesinje i imenovan je Savjet za bezbjednost saobraćaja. 


Izvor: Radio Nevesinje


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: