23. sjednica SO Nevesinje: Burna rasprava o budžetu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

23. sjednica SO Nevesinje: Burna rasprava o budžetu

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:05.12.2015.
Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje najviše se raspravljalo o izvršenju i rebalansu budžeta, te planovima opštinskih prihoda i rashoda za narednu godinu.Predstavljen je Prostorni plan opštine, a usvojeni su i  programi zajedničke komunalne potrošnje, zimske službe održavanja puteva i utrošaka sredstava od vodnih naknada. Donesena su rješenja o imanovanju vršioca dužnosti članova upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač opština Nevesinje.

Burna skupštinska rasprava počela je već o izvještaju o realizaciji budžeta opštine Nevesinje za devet mjeseci 2015. godine. Načelnik odjeljenja za finansije Ljiljana Buha detaljno je obrazložila strukturu budžetskih prihoda i rashoda u izvještajnom periodu konstatujući da je ostvaren suficit od 217.000 KM. Naglasila je da su sve stavke realno prikazane i da je uvid u dokement imalo i Ministarstvo finansija RS.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Milisav Uljarević je odmah dao do znanja da ova stranka neće podržati  izvještaj  smatrajući da je  iskazani suficit ostvaren zahvaljujući kreditnom zaduženju i da u izvještajnom periodu nije bilo opštinskih investicija. Na tu konstataciju  reagovali su  predstavnici vladajućih stranaka  ukazujući da kredit  nije  uvršten u opštinske prihode u prvih devet mjeseci.

Predsjednik Kluba odbornika SDS-a Anto Šipovac smatra da kreditna zaduženja nisu alarmantna i da su neminovna zbog smanjenja grantova od  republičke vlasti. Predsjednik  skupštinske Komisije za budžet i finansije  Božidar Nikolić ocijenio je da je budžetski fiskalni kapacitet u prva tri kvartala 2015. godine poboljšan i da opština Nevesinje spada u red manje zaduženih opština RS. Odbornik Slobodan Žerajić je rekao da bez obzira na različite ocjene treba pohvaliti  to što je ostvaren suficit.

Oštra diskusija vlasti i opozicije u Opštinskom parlamentu nastavljena je i nakon obrazloženja Nacrta rebalansa budžeta za 2015. godinu. Prema prezentovanom dokumentu, prihodi su  planirani  u iznosu 6.834.134 KM što je za 9% više od plana.  Poreski prihodi su na nivou planiranih, a  neporeski su manji za 16%.  Prema riječima načelnika Odjeljenja za finansije Ljiljane Buhe, prihodovna strana  je korigovana  i sa iznosima odobrenih transfera od  pojedinih ministarstava u  Vladi RS i primitkom od kreditnog zaduženja. Budžetska potrošnja do kraja godine planirana je prema raspoloživim sredstvima.Najveća promjena u odnosu na plan je u izdacima za nefinansijsku imovinu.

Na predloženi Nacrt rebalansa budžeta odbornici SNSD-a su podnijeli nekoliko amandmana u kojima su tražili drugačiju raspodjelu budžetskih prihoda. Najviše su potencirali da se sredstva uplaćena od HE „Dabar“ upotrijebe za  izgradnju putne infrastrukture u pojedinim mjesnim zajednicama. Kako je obrazložio odbornik Milorad Pikula, time bi se podržala razvojna komponenta.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović i predsjednik Opštinskog parlamenta Jovan Vasiljević istakli su  da nisu protiv ulaganja u infrastrukturu, ali da to treba uraditi prema zahtjevima iz mjesnih zajednica i ponuđenim projektima.

Nakon što predloženi amandmani  SNSD-a nisu  podržani od strane odbornika skupštinske većine, Opštinski parlament je većinom glasova usvojio predloženu verziju Nacrta rebalansa budžeta.

Na jučerašnjem zasjedanju  većinom glasova usvojen je i plan opštinskih prihoda i rashoda za 2016. godinu. Vjerovatno zbog iscrpne rasprave u prethodnim tačkama, o Nacrtu budžeta nije bilo mnogo diskusija, s tim da je većina stranaka najavila da će svoje primjedbe i sugestije iznijeti tokom javne rasprave. Prema dokumentu koji je izradilo opštinsko Odjeljenje za finansije sa načelnikom opštine,  planirani prihodi u narednoj godini iznose  6.788.709 KM. Očekuje se da konačna verzija budžeta bude usvojena do kraja ove godine.

Na jučerašnjem zasjedanju odbornici su donijeli Odluku o usvajanju Prostornog plana opštine Nevesinje. Pripremu dokumenta uradila je Služba načelnika opštine i Odjeljenje za prostorno uređenje, stambeno – komunalne poslove i ekologiju, a Prostorni plan je uradio  Institut za građevinarstvo iz Banjaluke. Koordinator  izrade dokumenta Gordana Jeftić naglasila je da Nacrt prostornog plana kao osnovne potencijale opštine definiše prirodne resurse, prije svega poljoprivredno i šumsko zemljište i vodne potencijale. Prema njenim riječima, Planom su predviđene i proizvodne zone u kojima investitori mogu graditi objekte, a da to ne utiče negativno na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Potpredsjednik Skupštine opštine Darko Marić odbornicima je predstavio način odabira projekata organizacija civilnog društva po „LOD“ metodologiji.Kako je objasnio, Opština Nevesinje je uključena u projekat  Razvojnog programa Ujedinjenih nacija koji zahtijeva određene procedure za udruženja koja se prijave na javni poziv.

Na jučerašnjem zasjedanju odbornici su usvojili Plan korištenja sredstava privrednih društava i drugih pravnih lica sa sjedištem na području opštine za realizaciju posebnih mjera zaštite od požara, te Program utoška prihoda prikupljenih na osnovu posebnih vodnih naknada. Po ovom osnovu očekuje se prihod od  30.000 KM koji će se, prema usvojenom Programu, namjenski koristiti za nastavak radova na vodovodima u Krekovima i Brataču. Bez rasprave su prihvaćeni  programi rada zimske službe i zajedničke komunalne potrošnje, te Izvještaj o radu savjeta mjesnih zajednica. Odbornici su dali saglanost i na Listu spomenika i spomen obilježja od  velikog značaja za opštinu.

Na jučerašnjoj sjednici odbornici su  donijeli Odluku o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje članova  upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač opština Nevesinje – Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, Centra za informisanje i kulturu i Narodne biblioteke. Utvrdili su kriterije za izbor i imenovali  Komisiju za sprovođenje postupka po javnom konkursu.

Do izbora novih članova Skupština je  imenovala vršioce dužnosti članova upravnih odbora.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: