SO Nevesinje: Usvojen izvještaj načelnika i javnih ustanova | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

SO Nevesinje: Usvojen izvještaj načelnika i javnih ustanova

Izvor: Opština Nevesinje | Foto: Opština Nevesinje | Datum:19.02.2020.

Na sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su razmatrali programe rada načelnika, opštinske uprave i javnih preduzeća. Utvrđeni su i programi mjera za spriječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti i imenovan Savjet za bezbjednost saobraćaja.

Predstavljajući Program rada za 2020. godinu načelnik opštine Milenko Avdalović najavio je da će u koordinaciji sa Vladom RS, Elektroprivredom RS i JP „Putevi“ RS biti realizovano više energetskih i infrastrukturnih projekata i da će opština nastaviti sa isplatom podsticaja za razvoj poljoprivrede.

Rekao je da se u tekućoj godini očekuje početak izgradnje brane i mašinske zgrade za HE „Dabar“, pripremni radovi za vjetroelektranu „Grebak“, rehabilitacija puta Mostar – Nevesinje – Gacko, izgradnja kružnog toka kod Sportske dvorane. Najavio je i rekonstrukciju objekta za ustanove kulture i Spomen sobu, izgradnju vodovodnog sistema u više sela, rekonstrukciju prečistača vode na jezeru Alagovac i sanaciju više lokalnih saobraćajnica.

Na sjednici Opštinskog parlamenta glasovima skupštinske većine usvojeni su programi rada i finansijskog poslovanja Centra za socijalni rad, JU Centar za informisanje i kulturu i Opštinske turističke organizacije, dok su programi Dječijeg vrtića i Narodne biblioteke dobili jednoglasnu podršku odbornika. Iz opozicije su ranije najavili da neće učestvovati u glasanju o programima rada javnih ustanova u kojima nije riješen status vršilaca dužnosti direktora.

U Programu rada JU Centar za informisanje i kulturu navedeno je da će prioritet biti praćenje aktuelnih događaja iz svih društvenih sfera na lokalnom nivou uz poštovanje profesionalnih novinarskih standarda. Odbornici opozicije su kritikovali formu izvještavanja sa skupštinskih zasjedanja smatrajući da se njihova riječ ne čuje dovoljno.

Odbornici su dali pozitivne ocjene na rad Centra za socijalni rad. Iz ove ustanove navode da se u 2020. godini očekuje povećanje broja zahtjeva za jednokratnu novčanu pomoć, dodatak za pomoć i njegu drugog lica i smještaj starih i iznemoglih u ustanove socijalne zaštite.

U Programu rada Dječijeg vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“ naglašava se posvećenost svestranom razvoju dječije ličnosti. Pored vaspitno-obrazovnog rada u više grupa, najavljeni su i specijalizovani programi, odnosno časovi engleskog jezika i muzičke kulture.

U Programu rada Turističke organizacije opštine Nevesinje, pored redovnih aktivnosti, za 2020. godinu najavljeni su projekti „Turistička signalizacija“ i „Srce Veleža“, uređenje lokaliteta pećina Novakuša i otvaranje muzejske postavke. Iz SDS-a su kritikovali rad Turističke organizacije smatrajući da nije opravdala izdvojena budžetska sredstva.

Narodna biblioteka Nevesinje je u svom programu najavila saradnju sa Narodnom bibliotekom Srbije, Filmskim novostima i Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Beograd.

Odbornici su bez rasprave prihvatili plan aktivnosti Službe načelnika opštine za poslove civilne zaštite za 2020. godinu.

Usvojenom Odlukom o finansiranju dijela troškova rada političkih stranaka zastupljenih u lokalnoj skupštini predviđeno je da se 20% budžetskih sredstava rasporedi u jednakim iznosima, a 80% srazmjerno broju osvojenih mandata u Opštinskom parlamentu. Utvrđen je i Nacrt izmjena dijela Regulacionog plana „Vitla“.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Skupština opštine je danas utvrdila godišnji program mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te sistematske preventivne dezinsekcije i deratizacije. Odbornici su bez rasprave prihvatili godišnje programe i planove koje je ponudilo Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti.

Na današnjoj sjednici Opštinskog parlamenta imenovan je Savjet za bezbjednost saobraćaja, kao stručno i konsultativno tijelo koje će će podsticati preventivne i druge aktivnosti u oblasti bezbjednosti saobraćaja i ostvarivanja koordinacije između nadležnih organa.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: