Zdravko Krsmanović: Ako struja poskupi, pozvaćemo građane na proteste | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Zdravko Krsmanović: Ako struja poskupi, pozvaćemo građane na proteste

Datum:02.04.2015.

NDP neće dozvoliti da struja u RS poskupi ni za jedan fening, jer ne postoje opravdani razlozi za to, rekao je danas na konferenciji za novinare potpredsjednik NDP-a i poslanik ove stranke u NS RS Zdravko Krsmanović.

On je upozorio da bi povećanje cijena električne energije moglo imati destruktivne posljedice po energetski sektor RS, te izazvati nezadovoljstvo građana, koji neće željeti, niti biti u mogućnosti da plaćaju struju.

- Nijedan input nije poskupio, nije povećana cijena rada, niti cijena nafte, a ništa se ne ulaže ni u nove energetske objekte da bi se cijena povećala kroz amortizaciju – objašnjava Krsmanović.

Ukoliko dođe do poskupljenja, opozicija će pozvati građane na proteste, a to, kaže on, može biti i te kako loše za RS.

- Najodgovorniji za poskupljenje struje je ministar energetike u Vladi RS, Petar Đokić, jer je dopustio da elektroprivredna preduzeća izađu sa svojim zahtjevima, a da prije toga apsolutno nije koordinirao te aktivnosti. To je pokazatelj da se on u tu problematiku ne razumije i da je ministar energetike trebalo da bude neko iz struke, kao što smo i upozoravali – istakao je Krsmanović.

On je pohvalio stav predsjednika DNS-a Marka Pavića, koji se usporitivio povećanju cijena struje, ali i stav premijerke Željke Cvijanović koja je rekla da poskupljenje treba da bude minimalno, istakavši da do poskupljenja ipak ne smije da dođe ni u kojem slučaju.

Krsmanović je istakao da elektroprivredna preduzeća moraju da naprave efikasan sistem, te da budu pokretač novog investicionog ciklusa.

- Gubici na mreži su mimo svih granica. Ako je normalan gubitak na nekoj distributivnoj mreži od osam do 10 odsto, kod nas on ide i do 20 odsto, kao što je u slučaj u „Elektrokrajini“. Krade se na sve strane, a to se prebija preko leđa običnih potrošača. Ako dođe do povećanja cijena struje gdje će otići novac?! Ponovo tajkunima i kriminalcima, jer niko o tome neće podnositi izvještaj – rekao je Krsmanović.

Predsjednik Gradskog odbora NDP-a Slobodan Šaraba rekao je da, ukoliko predsjednik DNS-a Marko Pavić govori iskreno, onda do poskupljenja ne bi trebalo da dođe, jer je kako on tvrdi, budući predsjednik Regulatorne komisije za energetiku RS Ljubo Glamočić, kadar DNS-a koji je dio skupštinske većine na državnom nivou.

- U tom slučaju gospodin Glamočić bi trebalo da posluša svog partijskog šefa, da bude protiv zahtjeva elektroenergetskih preduzeća i da ovaj prijedlog o povećanju cijena električne energije ne uđe u proceduru – istakao je Šaraba i dodao da NDP neće dozvoliti da dođe do urušavanje elektroenergetskog sistema RS. 


Neda Dreč, Herceg RTV


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: