Održana Dvadeset četvrta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Održana Dvadeset četvrta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko

Izvor: Opština Gacko | Foto: Opština Gacko | Datum:05.06.2020.

Juče je održana Dvadeset četvrta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko, koju je otvorio predsjednik SO-e Jovan Kovačević, u prisustvu potpredsjednika Koste Milićevića, sekretara Dragana Jegdića, zamjenika načelnika opštine Gacko, Radoice Antunovića, načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Dragana Papovića, načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove Dragice Jovović, načelnika Odjeljenja za opštu upravu Zorice Supić, službenika za odnose sa javnošću i predstavnika Radio Gacka.

Zbog epidemiološke situacije, uz sve mjere i preporuke, sjednica je održana u kino – sali Javne ustanove „Kulturno – sportski centar“ Gacko.

Na početku zasijedanja zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, informisao javnost o aktivnostima Kriznog štaba u proteklih dva i po mjeseca.

Odbornici SO Gacko, Siniša Mandić i Desko Mastilović obavijestili su Skupštinu opštine da su prestali sa političkim djelovanjem u okviru Socijalističke partije i da dalji politički rad nastavljaju u Socijalističkoj partiji Srpske-SPS.

Sa dnevnog reda su povučene tri tačke i to jedna zbog dorade, a dvije zbog odsustva izvjestioca. Nakon usvojenog dnevnog reda od 20 tačaka prihvaćen je Zapisnik sa Dvadeset treće redovne sjednice Skupštine opštine Gacko održane 28.02.2020. godine.

Sa 11 glasova za i 7 protiv, usvojen je Program korišćenja prihoda od posebnih namjena za šume za 2020. godinu. Prema riječima načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti, Dragana Papovića, planirana sredstva ovim programom u ukupnom iznosu od 140.341 KM biće utrošena za izgradnju, rekonstrukciju i održavanje infrastrukture u ruralnim područjima opštine. Da se ovaj plan odnosi uglavnom na rekonstrukcije i sanacije pristupnog puta na istom lokalitetu, bez jasno definisane dionice koje su predmet sanacije, bila je jedna od zamjerki odbornika SPS, Deska Mastilovića.

Na dnevnom redu našao se i Plan kapitalnih ulaganja za period od 2020 – 2022. godine. Prema riječima zamjenika načelnika opštine Gacko, Radoice Antunovića, ovaj dokument sadrži kapitalne projekte od izuzetne važnosti za lokalnu zajednicu za period od tri godine, koji su podložni promjenama. Ukupna sredstva za realizaciju koja su procijenjena u iznosu od 8.820.036,45 KM biće obezbijeđena iz budžeta opštine, kreditnih sredstava, grantova i ostalo. Izgradnja sportske dvorane, uređenje trga Save Vladislavića, dogradnja vodovodnog sistema Pridvorica – Gacko, asfaltiranje puteva u MZ Gacko, izgradnja Doma za zbrinjavanje starih lica, samo su neke od stavki koje su se našle u tabelarnom dijelu programa, koji će biti posebno objavljen i dostupan na našem sajtu. Uslijedila je diskusija uglavnom odbornika opozicije. Jedna od primjedbi odnosila se na to da je Plan trebao biti povučen sa zasjedanja i usvojen kada i budžet, rekao je odbornik SNSD, Siniša Šuković. Nakon glasanja, Plan je podržalo 10 odbornika, dok je protiv bilo njih 8.

Bez diskusije, sa 11 glasova za i 7 uzdržanih, usvojeni su Prijedlog Odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2020. godinu i Prijedlog Odluke o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene metra kvadratnog korisne površine stambenog i poslovnog prostora iz 2019. godine.

Sa 12 glasova za i 6 uzdržanih usvojen je Prijedlog Odluke o stavljanju van snage Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja Opštine Gacko.

Sa 10 glasova za, 6 protiv i 2 uzdržana usvojen je i Prijedlog Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja Opštine Gacko u iznosu od 3.035.000,00 KM. Kreditno zaduženje usmjeriće se za kreditiranje projekata kapitalnih investicija iz oblasti građenja objekata i infrastrukture u našoj opštini.

Načelnik Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti, Dragan Papović, dao je obrazloženje Izvještaja o izvršenju Budžeta opštine Gacko za 2019. godinu.

Ukupna budžetska sredstva za period januar – decembar 2019. godine ostvarena su u iznosu 12.542.931,00 KM, budžetski prihodi ukupno 11.362.599,00 KM, primici od finansijske imovine 123.889,00 KM, primici od nefinansijske imovine 3.780,00 KM, ostali primici 363.354,00 KM,  a raspodjela suficita iz prethodnog perioda ostvarena je u iznosu 689.309,00 KM. Rebalansom budžeta za 2019. planirana su u iznosu 13.115.090, 00 KM. Na bazi projektovanih budžetskih sredstava Rebalansom budžeta za 2019. Godinu planirana je budžetska potrošnja u iznosu od 13.115.090,00 KM, te realizacija iste za proteklu godinu iznosi 12.253.944,00 KM. Izvještaj je usvojen sa 10 glasova za i 8 protiv.

Sa 10 glasova i 8 protiv, usvojen je Izvještaj o realizaciji Programa korišćenja sredstava koncesione naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata ostvarenih po osnovu Zakona o koncesijama za 2019. godinu. Prema riječima Papovića, planom budžeta i Programom korišćenja sredstava koncesiona naknada za korišćenje elektroenergetskih objekata planirana je u iznosu od 5.000.000 KM, a ostvarena je u iznosu od 5.246.559 KM. Razlog veće koncesije u odnosu na plan je veća proizvodnja električne energije i redovna naplativost ovih prihoda. Sredstva od povrata plasiranih kredita planirana su u iznosu od 120.000 KM a isti su ostvareni u iznosu od 123.889 KM. Kako stoji u dokumentu Programa, odnosno u Izvršenju o realizaciji, ova sredstva su namjenski utrošena za otplatu anuiteta po dugoročnom kreditu za kapitalne investicije u iznosu od 1.134.428 KM, izdatke  po osnovu poreza na dodatnu vrijednost sa kamatom (projekat dogradnje vodovodnog sistema – novi vodovod) u iznosu od 361.808 KM, za rekonstrukciju lokalnih puteva u mjesnim zajednicama te rekonstrukciju i asfaltiranje gradskih ulica u iznosu od 949.179 KM. Na izdatke za nabavku postrojenja i opreme, izdatke za zalihe materijala robe i sitnog inventara utrošeno je 16.436 KM, i ostale otplate (grantovi socijalna zaštita i materijalni troškovi) u iznosu od 2.908.597 KM.

Nakon pauze od pola sata, skupština je nastavila rad sa 13 odbornika, dok su ostali bili opravdano odsutni. Bez diskusije većinom glasova usvojene su sledeće tačke: Izvještaj o realizaciji Programa korišćenja prihoda od posebnih namjena za šume za 2019. godinu, Izvještaj o utrošku sredstava ostvarenih po osnovu eksploatacije mineralnih sirovina za 2019. Godinu te Izvještaj o realizaciji Plana utroška sredstava po osnovu naknada od požara za 2019. godinu. Na isti način, većinom glasova usvojeni su i izvještaji javnih ustanova sa programima rada sa finansijskim planom za 2020. godinu – Javne ustanove Centar za socijalni rad Gacko, Javne ustanove Informativno kulturni centar Gacko, Javne ustanove Kulturno sportski centar Gacko i Javne ustanove Turističke organizacije opštine Gacko.

Sa 10 glasova za, 2 protiv i jednim uzdržanim glasom, prihvaćena je Informacija o stanju u oblasti poljoprivredne djelatnosti sa Prijedlogom mjera za brži razvoj poljoprivredne proizvodnje. Papović je obavijestio odbornike i javnost da su u protekla dva dana iz budžeta opštine Gacko isplaćeni podsticaji za oko 300 gazdinstava u ukupnom iznosu od oko 140.000,00 KM, a prema inicijativi načelnika opštine, jednokratna pomoć će biti data ostalim poljoprivrednim gazdinstvima koja nisu obuhvaćena podsticajima, a čiji iznos će biti jasnije definisan nakon Rebalansa budžeta opštine.

Jednoglasno je usvojena Odluka o dodjela opštinskih priznanja. Povelja opštine Gacko Vasilj Grđić, dodjeljuje se JZU „Prof. dr Savo Bumbić“ Gacko, za poseban značaj i doprinos očuvanju zdravlja naših sugrađana, naročito za vrijeme virusa Covid-19 i FK „Mladost“ Gacko, za 50 jubilarnih godina postojanja i postignute sportske rezultate.

Za vrhunske rezultate u oblasti sporta, streljaštva i atletike, Plaketa Svete Trojice ove godine biće uručena mladim sportistima iz naše opštine, Ivanu Slijepčeviću i Igoru Zelenoviću.

Riješena su dva pitanja iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa.

Postavljeno je jedno odborničko pitanje, nakon čega je završeno još jedno skupštinsko zasjedanje.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: