Lazanski: Srpskim vojnicima mjesto na pobjedničkoj paradi u Moskvi | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Lazanski: Srpskim vojnicima mjesto na pobjedničkoj paradi u Moskvi

Datum:07.04.2015.

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski ocijenio je da je učešće pripadnika Vojske Srbije na Paradi pobjede u Moskvi za 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom predstavlja veoma dobru stvar.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, odlučio je da srpski vojnici učestvuju na Paradi u Moskvi za Dan pobjede 9. maja, uprkos tome što je šef diplomatije Ivica Dačić već poslao odgovor da se vojnici neće pridružiti proslavi u prestonici Rusije.

Lazanski je, kako prenosi Pravda, kazao da nije obavešten o tome da je Dačić na svoju ruku negativno odgovorio na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, ali decidirano tvrdi da tako nešto nikako nije u ingerenciji ministra spoljnih poslova.

Kako je mogao šef diplomatije da šalje odgovor da nećemo učestvovati u paradi? Pa nije to u domenu diplomatije. U Drugom svjetskom ratu pobjedu su odnijeli vojnici, pješadija, a ne diplomate“, ističe Lazanski.

On podsjeća da su srpski vojnici uzeli učešća i na vojnoj paradi u Parizu prošle godine, na Jelisejskim poljima, povodom stogodišnjice početka Prvog svjetskog rata.

I ništa nije bilo sporno zbog učešća na toj paradi u glavnom gradu Francuske. Naša vojska je bila i na paradi u Tripoliju povodom godišnjice Libijske revolucije i defilovala pred libijskim vođom Gadafijem. I to su vojsku poslali tadašnji predsjednik Boris Tadić i tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac“, podsjeća Lazanski.

Analitičar smatra da je logično da, imajući sve to u vidu, naši vojnici promarširaju i Crvenim trgom u Moskvi.

Ako me pitate zašto to ranije nije bio slučaj, pa to je zato što SSSR svojevremeno nikoga nije zvao, jednostavno to nije bio običaj. Vojska Srbije je bila doduše pozvana za 65. godišnjicu 2010. godine, ali tadašnja vlast nije odgovorila na taj poziv“, navodi Lazanski.

Kako kaže, on bi voleo da smo bili pozvani i na svečanost povodom američkog iskrcavanja u Normandiji, ali je poziv izostao.

Nama je bilo mjesto tamo, da uzmemo učešća u proslavi, jer kod nas je bio drugi front u Drugom svjetskom ratu. U Rusiji je bio prvi front. Ali za Normandiju nijesu nas zvali. Svakako treba pozdraviti odluku predsjednika da srpska vojska učestvuje na Paradi u Moskvi. To je odlična odluka. Mi smo pobjednici i treba da budemo tamo“, poručio je Lazanski.


Izvor: IN4S portal

Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: