POZIV MOSTARCIMA DA SE REGISTRUJTU ZA GLASANJE- DA MOSTAR BUDE I SRPSKI GRAD | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

POZIV MOSTARCIMA DA SE REGISTRUJTU ZA GLASANJE- DA MOSTAR BUDE I SRPSKI GRAD

Izvor: OSTAJTE OVDJE | Datum:18.09.2020.

Izbori u Mostaru, nakon punih dvanaest godina, održavaju se 20. decembra ove godina i presudni su za sudbinu srpskog naroda u dolini Neretve. Srbi nikada nakon rata u Gradskom vijeću Mostara nisu imali svoje predstavnike, a sada po prvi put vide šansu da se pokušaju izboriti za svoje mjesto i izabrati legitimne predstavnike. 

Srbi su svih godina nakon rata birani sa listi bošnjačkih i hrvatskih stranaka i bili su isključivo glasačka mašinerija svojih stranačkih baza pogodujući tako interesima drugih naroda i svom ličnom.

Stoga su ovi lokalni izbor sigurno od velikog, ako ne i presudnog, značaja za opstanak i položaj srpskog naroda u Mostaru. Napomenemo li da Srbi još nisu konstitutivan narod u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje se nalazi Mostar, da je u Gradskoj upravi od oko 400 zaposlenih tek 25 Srba, da nemaju pravo na srpski jezik, ni ćirilično pismo, sve su to razlozi zbog kojih je presudno da Srbi dobiju svoje legitimne predstavnike.

Svjesni težine trenutka i zadatka, mostarski Srbi na izbore idu jedinstveni sa Listom ”Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar”.  Iza liste stoje dvije stranke – SNSD i SDS, a podršku i učešće na listi i u izbornoj kampanji uzela su i sva srpska udruženja. 

Jedinstvo i odlučnost da se nastupi jedinstveno pozdravila je i Srpska pravoslavna crkva, te institucije i zvaničnici Republike Srpske i Republike Srbije.  

Naš cilj je izabrati predstavnike u Gradsko vijeće koji će biti istinski glas Srba i svih građana Mostara koji žele jednaka prava za sve i bolji Mostar. Zato pozivamo sve Mostarce da se prijave za glasanje i pomognu nam da se borimo za bolju budućnost i bolji Mostar.

Svevremeni stihovi i poruka Alekse Šantića ”OSTAJTE OVDJE” vodilja da Srbi ostaju u Mostaru, na svojim vjekovnim ognjištima, da se bore za bolji Mostar, da zauvijek ostaju u Mostaru i da oni koji su otišli zauvijek ostaju vezani za svoj grad. ”ZAJEDNO ZA NAŠ MOSTAR” – poruka je da smo jedinstveni, ali i da zajedno sa Bošnjacima, Hrvatima i svim građanima Mostara želimo graditi evropski Mostar jednakih naroda i građana i Mostar kao prestižno mjesto za život.

Od oko 113.000 stanovnika grada na Neretvi, po popisu iz 2013. godine Srba je oko 4300. Kada bi na izbore izašli svi, bilo bi upitno da li bi ostvarili rezultat. 

Zbog toga je presudna uloga 23.000 mostarskih Srba koji su 1991. godine živjeli u ovom gradu i koji su 1992. protjerani iz svog grada.  Svi oni mogu da se registruju i tako ostvare pravo da glasaju na izborima i pomognu da Mostar bude i srpski grad. 

Rok za registraciju za glasanje putem pošte koji je odredila Centralna izborna komisija BiH je 6. oktobar ove godine u ponoć. Procedura nije komplikovana, ali svi oni koji žele da se registruju za glasanje poštom mogu da dobiju informacije i pomoć oko registracije na broj telefona +387 66 767474 ili mejlove: [email protected], [email protected]


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: