Koga ćete upamtiti- Evo šta je obilježilo odlazeći skupštinski saziv | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Koga ćete upamtiti- Evo šta je obilježilo odlazeći skupštinski saziv

Izvor: Hercegovina Pres | Foto: Hercegovina Pres | Datum:05.10.2020.

Odlazeći saziv trebinjske Skupštine ostaće upamćen po donošenju izuzetno važnih odluka koje će uticati na razvoj našeg grada u narednih nekoliko godina, pa i decenija. U mirnoj atmosferi i bez tenzija otvorena  su vrata sprovođenju novih politika i realizaciji važnih strateških projekata.

Odbornici su svojim glasom omogućili da se obezbijede svi uslovi i saglasnosti za izgradnju Pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, gradnju  Gimnazije, hrama znanja i nauke kao donacije Rodoljuba Draškovića. Donijeli su odluku o osnivanju važnih preduzeća, Agrarnog fonda, Radnika, JP „Ekologija i bezbjednost“.

„Skupština je donijela i odluku o izgradnji novog objekta Vatrogasnog doma, gradske tržnice, atletske staze, prihvatila projekat  zgrade za mlade bračne parove. Donijeli smo odluku o osnivanju „Slobodne zone Trebinje“ i načinu finansiranja i izgradnje novog Kliničko –bolničkog centra“, kaže u razgovoru za Hercegovina press predsjednik lokalnog  parlamenta Dragoslav Banjak.

Osim konstitutivne, u protekle četiri godine održano je 35 redovnih i jedna tematska sjednica Skupštine Grada Trebinja.  Usvojen je ukupno 961 akt, od kojih su većina odluke i zaključci. Ovi podaci ukazuju na intenzivnu aktivnost Skupštine, ali i gradonačelnika Trebinja, obzirom da je on predlagač većine dokumenata koje su odbornici razmatrali.

„U odnosu na prethodne sazive, skupštinske sjednice su protekle u mirnijoj atmosferi, bez ozbiljnijih tenzija. Tome je u velikoj mjeri doprinijelo istrajavanje na beskompromisnom poštovanju Statuta i Poslovnika o radu, čime je isključena primjena dvostrukih standarda u odnosima prema odbornicima. Podjednako važan uticaj na korektne odnose u Skupštini imalo je i postojanje ubjedljive većine, kao i opredjeljenje odbornika da u mirnijoj atmosferi, oslanjajući se prvenstveno na argumente, iznose svoje političke stavove“, ističe Banjak.

Kao predsjednik Skupštine uspio je da se nametne ozbiljnošću, predanošću i autoritetom, pa nije ni čudo što su odbornici imali poštovanje prema njemu kao prvom čovjeku Skupštine, načinu na koje vodi sjednice, na kraju krajeva  jedni drugima.  U tom smislu, odlazeći saziv može da bude uzor mnogim lokalnim parlamentima, ali i Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Ovaj saziv je uspio još nešto što nijedan raniji nije – na inicijativu gradonačelnika Luke Petrovića 2016. godine donesena je odluka o smanjenju plata funkcionera, dok su se zaposleni odbornici odrekli novčane naknade. Na taj način su u gradskoj kasi ostavili više od pola miliona KM, ne računajući poreze i doprinose na odbornički  dodatak.

„Pravo na odbornički dodatak, u prosjeku, iskoristilo je 7 odbornika. Prema skupštinskoj odluci, to su nezaposlene osobe i penzioneri. Preostalih  22 odbornika protekle četiri godine učestvovalo je u radu lokalnog parlamenta bez naknade“, kaže Banjak Hercegovina pressu.

Nisu svi bili podjednako aktivni ni zainteresovani. Najviše diskusija, replika i ukazivanja na krivi navod imao je Zoran Anđušić.

Sa 264 javljanja on je ubjedljivo najaktivniji odbornik u Skupštini grada.  Slijede ga Blagoje Šupić sa 97 javljanja i Rajko Ćapin sa 92.

GRAĐANI NAJVIŠE VJERUJU BUTULIJI

Ako je suditi po vremenu  provedenom u skupštinskim klupama građani Trebinja najviše vjeruju SNSD – ovom odorniku Zdravku Butuliji koji je četiri puta za redom dobio povjerenje svojih sugrađana.

Iskoristio ga je na pravi način, kažu njegove kolege jer je 16 godina jedan od najaktivnijih odbornika svakog saziva.  Odan je biračima i stranci čije boje zastupa pune dvije decenije, argumentovano iznoseći stavove i mišljenja, a da pri tom nikada nije došao u iskušenje da pređe mjeru dobrog ukusa i uđe u skukob sa neistomišljenicima.

Osim Butulije, povjerenje birača treći mandat za redom osvojio je i Miljan Vuković iz Pokreta za Trebinje.

Saziv su obilježili i vanredni lokalni izbori – dva gradonačelnika, smjene skupštinskog rukovodstva, uvođenje drugog potpredsjednika Skupštine, rasipanje i nestajanje pojedinih partija iz parlamentarizma  prelaskom njihovih odbornika u druge pokrete ili stranke. Stranački dres poslednje četiri godine od 29 promijenilo je 7 odbornika u Skupštini.

Po prvi put prije četiri godine oboren je i rekord u ličnom broju osvojenih glasova, kada je Gordan Mišeljić, šef kluba  odbornika SNSD – a osvojio  do tada nezamislivih  3.726 glasova.

Po prvi put u Skupštinu je izabrana i odbornica koja je zastupala prava osoba sa invaliditetom.

Saziv je imao i najmlađeg funkcionera ikada – za potpredsjednika Skupštine 2016. godine izabran je Bojan Šapurić koji je tada imao samo 22 godine.

Odbornici su mijenjali partije, neki su napustili gradsku  i otišli u Narodnu skupštinu Republike Srpske, smijenjen je potpredsjednik i imenovan novi, ali uprkos svemu odlazeći  saziv je funkcionisao dobro, a odluke su donošene ubjedljivom, pa čak i dvotrećinskom većinom. Neke od njih nisu privukle veliku pažnju medija, ali su važne i bitne za funkcionisanje grada.

„Donesena je nova odluka o mjesnim zajednicama, čime je unaprijeđen njihov rad, a usvojena je i Strategija razvoja socijalne zaštite. Sistemski je uređena dodjela javnih priznanja, izglasavanjem odluke o vrsti, kriterijumima i postupku njihove dodjele. U Skupštini su donesene i Odluka o usvajanju nacrta Strategije razvoja Grada Trebinja od 2018-2027. godine, Odluka o pristupanju izradi urbanističkog i prostornog plana, kao i odluke o usvajanju Lokalnog ekološkog akcionog plana i procjene ugroženosti od elementarne nepogode i druge nesreće. S kupštinskom odlukom usvojen je Program sanitarne zaštite izvorišta „Oko“, kao I protivgradna preventiva. Briga o razvoju agrara manifestovala se donošenjem niza odluka kojim je dodijeljeno u zakup poljoprivredno zemljište“, kaže prvi čovjek Skupštine Dragoslav Banjak.

On dodaje da su odbornici donijeli odluke i o izradi Strategije razvoja turizma i kulture Grada Trebinja, za period 2020-2030. godine, a usvojen je i Plan upravljanja zaštićenim spomenikom prirode „Pavlova pećina“. U vrijeme kada su mjere zaštite od virusa korona bile naročito naglašene, izglasana je Odluka o subvencionisanju zakupnine zakupcima poslovnih prostora koji su u ugovornom odnosu sa Gradom Trebinje, kao i Zaključak o usvajanju Programa dodjele subvencija poslovnim subjektima i taksi prevoznicima čiji je rad zabranjen uslijed pandemije.

„U cilju transparentnosti, Skupština  je po prvi put tromjesečno razmatrala ostvarivanje Programa rada, sa posebnim osvrtom na analizu stepena njegovog izvršenja“, kaže Banjak.

Sve u svemu, teška vremena , naročito ove godine, obilježila su rad lokalnog Parlamenta, ali su prošli sa visokom ocjenom.

Za utjehu bi bilo da bolja dolaze.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: