34. sjednica SO Nevesinje: Najviše se raspravljalo o stanju bezbjednosti i radu inspekcijskih službi | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

34. sjednica SO Nevesinje: Najviše se raspravljalo o stanju bezbjednosti i radu inspekcijskih službi

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:01.03.2016.
Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine opštine Nevesinje odbornici su jednoglasno prihvatili programe rada i poslovanja javnih ustanova, Teritorijalne vatrogasne jedinice i Štaba civilne zaštite. Najviše se raspravljalo o stanju bezbjednosti i radu inspekcijskih službi. Sa dnevnog reda je povučen Prijedlog odluke o otpisu dijela spornih potraživanja opštine Nevesinje.

U informaciji o stanju bezbjednosti na području opštine Nevesinje u prošloj godini koju je odbornicima prezentovao komandir Policijske stanice Slavenko Lučić stanje bezbjednosti je ocijenjeno kao zadovoljavajuće. U izvještajnom periodu nije bilo teških krivičnih djela koja mogu izazvati uznemirenje građana, a nije bilo ni razbojništava i teških krađa. Odgovarajući na  odbornička pitanja  vezana za intenzivniji nadzor područja MZ Luka, Lučić je podsjetio da je CJB Trebinje pokrenuo inicijativu da se narednom sistematizacijom proširi broj policijskih odjeljenja u Nevesinju. Osvrnuo se i na imovinski spor u Sopiljima praćen nizom narušavanja javnog reda i mira, pa čak i krivičnih djela. Prema njegovoj ocjeni, stvarni problem izlazi iz okvira nadležnosti Policijske stanice. Pošto se situacija i dalje ne smiruje, dogovoreno je da se sutra održi  sastanak predstavnika lokalne uprave i policije i uputi dopis Sudu i Tužilaštvu u Trebinju.

O imovinskom sporu u Sopiljima rasprava je vođena  i tokom izvještaja o radu urbanističko-građevinske inspekcije što pokazuje kompleksnost problema.  Odbornici se slažu da ovaj sukob ne treba prenositi na nacionalnu osnovu i da je u interesu čitave lokalne zajednice da se što prije završi.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Rade Mavrak naglasio je da su inspekcije u 2015. godini obavile oko 650 kontrola pri čemu su inspektori najčešće preduzimali preventivne mjere. Kao probleme u radu naveo je nepokrivenost pojedinih oblasti nadzora, nedovoljnu tehničku i informacionu opremljenost i otežanu primjenu zakonskih propisa.

Odbornici su se najviše fokusirali na Izvještaj inspekcije za hranu u kojem je navedeno da rezultati fizičko-hemijskih i mikrobioloških  ispitivanja vode iz gradskog vodovoda ne zadovoljavaju norme propisane Pravilniikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće. I uzorci vode sa osam najčešće korištenih javnih izvora u opštini takođe nisu u potpunosti ispravni.

Načelnik opštine Momčilo Šiljegović izrazio je očekivanje da će ugradnja prečistača u okviru Projekta razvoja vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Nevesinje riješiti pitanje higijenske ispravnosti vode.

– Studija je završena krajem prošle godine, urađen je i glavni projekat i ovih dana očekujemo da bude raspisan tender za ugradnju postrojenja za prečišćavanje – tvrdi Šiljegović.

Na današnjem zasjedanju bez rasprave su prihvaćeni programi rada i poslovanja javnih ustanova čiji je osnivač opština Nevesinje – Doma zdravlja, Radio Nevesinja, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke, Dječijeg vrtića i Turističke organizacije.

Podnoseći izvještaj o planu rada Doma zdravlja za 2016. godinu, direktor ove ustanove Žarko Tamindžija najavio je sanaciju i reorganizaciju objekta po Projektu jačanja zdravstvenog sektora što bi trebalo da stvori bolje uslove  za rad i smanji troškove održavanja. Prema njegovim riječima, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS obezbijediće 70% sredstava, a 30% trebalo bi da obezbijedi opština Nevesinje.

Odbornici su prihvatili programe rada Štaba civilne zaštite i Teritorijalne vatrogasne jedinice. Usvojena je i Odluka o organizaciji i funkcionisanju Civilne zaštite na području opštine Nevesinje, te Odluka o  osnivanju Štaba za vanredne situacije. Koordinator Opštinskog razvojnog tima Radovan Kravić informisao je odbornike o ostvarenju godišnjeg plana sprovođenja strategije razvoja opštine Nevesinje za 2015. godinu, a sekretar Opštinskog parlamenta Novka Dabarčić podnijela je izvještaj o radu Skupštine opštine u prošloj godini.

Na današnjoj sjednici odbornici su donijeli odluku da visina boravišne takse za domaće i strane državljane koji koriste uslugu noćenja u ugostiteljskim objektima na području opštine Nevesinje iznosi 1 KM po ostvarenom noćenju. Paušalni iznos boravišne takse za ugostitelje koji pružaju usluge smještaja u kući za odmor, apartmanu i sobi za iznajmljivanje utvrđen je na iznos od 15 KM za svaki krevet na godišnjem nivou.

Odbornici su donijeli Odluku o pristupanju izmjeni Regulacionog plana „Kilavci-Šajbe“ usvojenog  1976. godine. Usvojena je i Odluku o finansiranju političkih strnaka  zastupljenih u SO Nevesinje. Za ovu namjenu iz budžeta Opštine biće izdvojeno 30.000 KM.

Na današnjem zasjedanju  donesena je Odluka o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora Turističke organizacije opštine Nevesinje i Upravnog odbora ove javne ustanove. Utvrđeni su i kriteriji za imenovanje.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: