Dodik pozvao Srbe iz Mostara da se okupe oko zajedničke liste | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Dodik pozvao Srbe iz Mostara da se okupe oko zajedničke liste

Datum:01.12.2020.

Predsjednik SNSD Milorad Dodik pozvao je Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” kako bi u Gradskom vijeću konačno imali svoje autentične predstavnike.

Naša namjera je da animiramo Srbe da se uključe i daju svoj glas onima koji okupljaju autentične predstavnike da bi smo imali svoje predstavnike i da sa partnerima pregovaramo o učešću u vlasti – rekao je Dodik novinarima u Mostaru nakon sastanaka sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

Dodik je rekao da će SNSD razgovarati sa svim političkim akterima o izborima u Mostaru, podsjetivši da Srbi nisu učestvovali o dogovorima o izborima u ovom gradu, ali da su prihvatili predložene uslove i da sada treba dogovarati niz tehničkih stvari.

Lider SNSD je izrazio zadovoljstvo rezultatima lokalnih izbora u ostalim opštinama u BiH, dodajući da su dvije stranke zadržale primat najvažnijih partija u svome narodu.

On je naveo da je kandidat SNSD-a za načelnika opštine Derventa, nakon prebrojavanja glasova iz odsustva, prešao u vodstvo, što će dodatno osnažiti poziciju stranke.

– Nakon ovih izbora usmjereni smo na Mostar. Važno je da se izbori u Mostaru održe u fer i poštenim uslovima i da ljudi glasaju – rekao je Dodik.

On je istakao da je SNSD sačinio zajedničku listu i da ima ambiciju da bude “vidljiv” u Mostaru.

– Imamo ambiciju da budemo vidljivi u Mostaru i da pokušamo nešto uspjeti, ako ne onda ćemo dogovarati sa partnerima kako ćemo nastupati. Ovo moraju biti fer i pošteni izbori – poručio je Dodik.

Upitan da prokomentariše izjave visokog predstavnika u BiH Vlentina Incka, Dodik je poručio da je o Incku već rekao sve što je imao i da je naziv na ploči Univerziteta na Palama pitanje te institucije.

– Više je napravio zla nego koristi. Možda je na početku bilo koristi, ali su napravili kasnije koncept suprotan Dejtonu. BiH se može jedino graditi na konstitutivnosti tri naroda – poručio je Dodik.

On je naglasio da Savjet za sprovođenje mira u BiH (PIK) samo sjedi i razmatra stvari koje se njih tiču i da već godinama ne čita njihov komunike.

– Odavno su prestali da upravljaju zemljom kako su naučili i više nema stranog centra koji može da pretenduje da bude poslušan – rekao je Dodik, naglasivši da je PIK strano tijelo u političkom sistemu BiH.

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović smatra da je došlo vrijeme da se transformiše kancelarija visokog predstavnika u BiH.

On je naveo da je na sastanu delegacija SNSD i HDZ bilo govora o rezultatima lokalnih izbora u BiH, o lokalnim izborima u Mostaru, ali i o radu Savjeta ministara i usvajanju budžeta institucija BiH za narednu godinu.

Čović je naglasio da dvije stranke aktivnosti na velikom broju važnih pitanja vode zajedno.

Delegaciju SNSD koju je predvodio Dodik, činili su i član Izvršnog komiteta Zoran Tegeltija, generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović i predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Mostar Mladen Krnjeušić.

U delegaciji HDZ-a BiH, osim Čovića, bili su i član Predsjedništva HDZ-a BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Slaven Zeljko i nosilac liste HDZ-a BiH za Gradsko vijeće Mostara Mario Kordić.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: