Skupština odlučila: Nova autobuska stanica ide pod zakup | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Skupština odlučila: Nova autobuska stanica ide pod zakup

Datum:08.04.2015.

Odbornici Skupštine grada Trebinje danas su odlučili da se novi objekat autobuske stanice u ovom gradu da pod zakup, nakon što su u gradskoj administraciji odustali od prvobitne ideje da se pripoji Javnoj ustanovi "Trebinjestan", jer nadležni sud nije prihvatio preregistraciju ove ustanove.

Skupština odlučila: Nova autobuska stanica ide pod zakupOdbornici Skupštinske većine smatraju da je najbolje rješenje da se autobuska stanica da u zakup i što prije stavi u funkciju, s obzirom da je blizu turistička sezona, dok odbornici iz reda opozicionih političkih partija ističu da je gradska administracija bila neozbiljna i da su u posljednja četiri mjeseca imali "konfuzne" odluke u vezi sa autobuskom stanicom, te da nisu pripremili nikave materijale na ovu temu.

Odbornik SDS-a u Skupštini grada Trebinja Ilija Stanković smatra da su svi "uprli prstom" u autobusku stanicu i da što skorije mora da počne da obavlja djelatnost za koju je i namijenjena, napominjući da ona u ovim uslovima ne može da posluje pozitivno bez nekih dodatnih djelatnosti koje bi se obavljale usklopu autobuske stanice.

"Svi postaju sumnjičavi kada je riječ o autobuskoj stanici. Ona treba da dobije kategoriju, nakon čega će se odrediti koliki su stvarnu troškovi i cijena usluga koje se pružaju na stanici", istakao je Stanković i dodao da to za lokalnu zajednicu nije prihvatljivo.

On smatra da je autobuska stanica za grad balast i da je najbolje rješenje da se da u zakup ukoliko, kako kaže, neko bude htio da je uzme pod uslovima pod kojma se nudi.

Odbornik Stranke napredna Srpska /SNS/ Srđan Bubalo kaže da su se od gradske administracije posljednjih mjeseci mogle čiti konfuzne odluke, kako i na koji način autobuska stanica treba da bude organizovana.

"Prije četiri mjeseca autobuska stanica je mogla da bude profitabilna ako je spojimo sa Trebinjestanom` i parking servisom, a danas isti ti nas ubjeđiju da je moramo izdati", kaže Bubalo.

On ističe da u opštini ima dovoljno pravnika koji su trebalo prvo da provjere da li se "Trebinjestan" može preimenovati u javno preduzeće, pa onda sa odlukom ići na Skupštinu.

Bubalo je negodovao što nema elaborata o isplativosti izdavanja i o troškovima ukoliko bi stanicom gazdovala opština, a koliki ako bi to bili privatnici.

Bubalo je pitao "šta će biti ako privatnik iznajmi autobusku stanicu i ako je usljed povećanja nekih troškova, nakon dva mjeseca otkaže i vrati je opštini".

Šef Odborničkog kluba SNSD-a u Skupštini grada Zdravko Butulija smatra da je gradska uprava i nadležno odjeljenje nisu bili kopetentni da prije četiri mjeseca donesu odluku koja je, kako je rekao, protivna zakonu, jer je sud odbio da se preregistruje "Trebinjestan".

"Izgubili smo nekoliko mjeseci bez ikakve potrebe.  Ranije je govoreno da autobuska stanica treba da bude javno preduzeće kojim će da gazduje gradska uprava i navodili se prihodi koji se mogu ostvariti, a danas vidimo da je mišljenje promijenjeno", rekao je Butulija.

On smatra da je odluka o davanju autobuske stanice pod zakup nepripremljena i da je očigledno da je skupštinska većina imala namjeru da što prije odluku usvoji .

"Ne smatram da je neko drugo rješenje bolje, ali se nije ni pokušalo sa osnivanjem javnog preduzeća i gazdovanjem nego im je ovako bilo najlakše", istakao je Butulija, te upitao da li je to rješenje i najbolje.

On smatra da bi prihod koji će se mjesečno ostvariti mogao da bude ostvaren i da je grad gazdovao autobuskom stanicom.

Na sjednici Skupštine grada odbornici su, između ostalog, razmatrali informacijue o dodjeli kredita iz sredstava koja su ostvarena po osnovu Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa od 1. jula do 31. decembra prošle godine, te Prijedlog odluke o izradi Regulacionog plana "Aleksina međa", prijedlog Programa razvoja sporta grada za ovu godinu, kao i prijedlog odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora javnih ustanova čiji je osnivač Trebinje.


Izvor; SRNA


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: