Skandalozno: Crna Gora tajno naoružavala ukrajinsku vojsku | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Skandalozno: Crna Gora tajno naoružavala ukrajinsku vojsku

Datum:10.04.2015.

Avionom Vazdušnih snaga Vojske SAD sa Vojnog aerodroma u Golubovcima 15. februara ove godine oružje i vojna oprema iz skladišta Vojske Crne Gore prebačeni su u ratom zahvaćene Ukrajinu i Irak.

Zvanično predstavljena kao donacija Iraku, ta pošiljka je Vladi Crne Gore poslužila kao paravan da se dio oružja u stvari dostavi Ukrajini, što su pokazale i otpremne naljepnice na sanducima u kojima se ono nalazilo.

Fotografije aviona Vojske SAD u Golubovcima kojim je prebačeno oružje iz Crne Gore, „Dan” ekskluzivno objavljuje. Na fotografijama se vidi kako se sanduci sa oružjem iz transportnih vozila crnogorske vojske utovaraju u avion snaga SAD, ali i oznake na vazduhoplovu američke armije.

Više učesnika u utovaru oružja i vojne opreme, potvrdilo je listu da su na sanducima u kojima se nalazilo oružje bile otpremne naljepnice za Irak (konkretno za Bagdad) i glavni ukrajinski grad Kijev.

Avion, marke „boing” C-17, specijalizovan za transport velikih količina, doletio je iz vojne baze Aviano, na sjeveroisgoku Italije, 14. februara, a odletio je sa Vojnog aerodroma Golubovci 15. februara, u 17.30 časova.

Na dodatnu sumnju u regularnost cijelog posla upućuje to što je Ministarstvo odbrane Crne Gore saopštenje o navodnoj donaciji iračkim bezbjednosnim snagama dalo 18. februara, dakle, tri dana nakon što je avion Vojske SAD odletio sa aerodroma u Golubovcima.

Na fotografijama koje “Dan” objavljuje vidi se da je avion Vojske SAD imao oznaku, broj 3127, a da je on dio AMS, strukture u američkim vazdušnim snagama zadužene za transport. Na avionu se vidi i oznaka „US AirFors”.

U kontroli leta na Vojnom aerodromu Golubovci upisano je da je u pitanju avion koji treba da transportuje oružje koje je Vojska Crne Gore donirala, ali nije navedeno mjesto isporuke.

Više učesnika u ugovaru na Vojnom aerodromu „Danu” saopštilo je da su na sanducima bile i otpremne naljepnice na kojima su bili navedeni Bagdad i Kijev kao mjesta isporuke. Tako je jedan dio oružja iz skladišta Vojske Crne Gore otišao u Irak, ali je drugi dio završio u Ukrajini.

Crna Gora i ranije javno podržala administraciju ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, a uvela je, prateći odluke EU, sankcije Rusiji i pro-ruskim borcima na istoku Ukrajine.

Tokom utovara oružja u avion američke vojske na golubovačkom aerodromu 14. i 15. februara nikome iz bolničkih ili vatrogasnih ekipa nije bilo dozvoljeno da priđu, iako oni obično imaju mogućnost da pristupe aerodromu.

U zvaničnom saopštenju koje je 18. februara izdalo Ministarstvo odbrane Crne Gore, nema navođenja detalja o isporukama Ukrajini.

Iako uporno tvrdi da ne želi da se miješa u ukrajinsku krizu, Vlada Crne Gore je osim direktnog slanja oružja ukrajinskim snaga, preduzela niz drugih odluka kojima se svrstala na stranu jednog učesnika u sukobu. Tako su odlukom vlasti u Podgorici nametnute zabrane putovanja i blokirana je imovina za preko sto ruskih i ukrajinskih državljanina, uključujući i one sa početka sukoba koji su okrivljeni za nasilje u Kijevu, počev od bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča i osoba iz njegovog okruženja.

Slanje crnogorskog oružja u Bagdad i Kijev dogodilo se svega tri dana nakon što je u Minsku dogovoren prekid vatre u Ukrajini. Razgovori lidera Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke, kao i razgovori Kontakt grupe rezultirali su tada usvajanjem novog sporazuma koji predviđa povlačenje stranih naoružanih struktura i mašinerije iz Ukrajine, te razoružavanje svih nelegalnih grupa.

Uprkos tome, Vlada Crne Gore izvršila je isporuke naoružanja ukrajinskim snagama.


Izvor: IN4S portalKategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: