Petrović: Srbija Sprskoj uvijek oslonac i vjetar u leđa | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Petrović: Srbija Sprskoj uvijek oslonac i vjetar u leđa

Izvor: HERCEG RTV | Datum:24.04.2021.

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je da je Srbija oslonac i vjetar u leđa Republici Srpskoj.


Petrović je, komentarišući posljednju posjetu delegacije Srbije Banja Luci, rekao da svakom građaninu Srpske imponuju dobri odnosi sa susjednim državama.
„Moram reći da je od osnivanja Republike Srpske ovo na najvećem nivou organizovana posjeta Srbije Republici Srpskoj. Imponuje nam da nam takva delegacija dođe u posjetu“, izjavio je Petrović.
Banja Luka je, prilikom posljednje posjete delagacije Srbije, uručila ključ grada Aleksandru Vučiću, te dodijelila mu titulu počasnog građanina, a različite su teme koje su komentarisane prilikom ove zvanične posjete.
„Mislim da nikome ne treba da smeta dobar odnos Srbije i Srpske, naravno uvijek uvažavajući Dejtonski sporazum. Mnogo je bilo polemika u zadnja dva, tri mjeseca da su pogoršani odnosi, sporova, klipova i tako dalje. Apsolutno smo sada uvjereni da to nije tako. Personalno i zakonodavno su vezane i RS i Srbija i to nam je veoma važno da bi smo mogli da obacimo sve lažne napade i insinuacije na naše odnose“, rekao je Petrović.
On je najavio da je izgledno da će predsjednik Srbije u narednom mjesecu posjetiti i istočnu Hercegovinu, te da su planirani mnogi zajednički projekti.
„Svakako da će pomoći tri opštine u Republici Srpskoj Kostajnicu, Kozarsku Dubicu i Nevesinje i opštinu u Federaciji BiH Drvar. Tu znamo da su bile posljedice od zemljotresa. Znajući da je to ipak pomoć bez ikakvog interesa, ali svakako sa jednom porukom mira i stabilnosti u regionu“, objašnjava generalni sekretar SNSD-a.
On smatra da su mir i stabilnost prijeko potrebni regionu, te da Srbija dokazuje da želi pomoći mnogima, ne samo svojim građanima i dodaje da je Hercegovina zahvalna na pomoći te da je delagacija Srbije uvijek dobrodošla u istočnoj Hercegovini.
„Ja mislim da javno treba reći hvala na svemu, jer to će biti vidljivo na terenu. Mi ta djela nećemo skrivati i zato očekujem od Nevesinja prave projekte, koji će sutra biti vidljivi, da se zna Srbija pomogla, riješila određene probleme. Mislim da je to vrlo važno i mislim da će to načelnik Nevesinja Milenko Avdalović sa svojim saradnicima se opredijeliti šta je prioritet za pomoć Republike Srbije“, kazao je Petrović.
Najavljena su tri važna projekta na istoku Republike Srpske. Planirani su i drugi projekti širom RS.
„To je prije svega izgradnja auto puta od Sremske Rače do Bijeljine. Srbija će apsolutno finansirati taj dio projekta, oko 100 miliona eura. Uskoro počinju pripremni radovi i radovi na izgradnji hidroelekrane Buk- Bijela. Ovoga puta uz mnogo truda, rukovodstva Republike Srbije i Republike Srpske napravljena je sva dokumentacija, registracija, koncesiona naknada, građevinska dozvola, projektna dozvola i svakako da je to sve riješeno i uspješno formirano preduzeće koje ima svoj kapital na računu 20 miliona eura, sasvim dovoljno da može da nastavi sa svojim radom. To je projekat vrijedan oko 460 miliona eura. Elektroprivreda RS učestvuje sa 49% a Elektroprivreda Srbije sa 51%“,istakao je generalni sekretar SNSD-a.
Ovi projekti predstavljaju prioritetne projekte energetike na Balkanu. Treći projekat je projekat aerodroma u Trebinju.
„Svi i oni koji hoće da pojedu kamen, moraće ga pojesti ako imaju zube za to. Znamo da je to važan infrastrukturni projekat, gdje je gospodin Vučić rekao da je to projekat koji će sigurno u početnim fazama poslovati negativno i moraće se subvencionisati da bi opstao ali to je posebno važan projekat“, zaključio je Petrović.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: