Petrović: Bolje da damo pare u humanitarne svrhe nego Sindikatu ERS | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Petrović: Bolje da damo pare u humanitarne svrhe nego Sindikatu ERS

Izvor: Hercegovina press | Datum:18.05.2021.

Na najavu Sindikata radnika Elektroprivrede Republike Srpske da će u petak organizovati proteste u Gacku, generalni direktor MH ERS Luka Petrović poručio je da ne želi više da raspravlja o ovoj temi.

„Usaglašavanje kolektivnog ugovora traje već deset mjeseci. On je istekao 19. septembra 2020. godine, i Zakon o radu nalaže da, ako se ne uspije potpisati ugovor, onda ide proglašavanje pravilnika o radu uz traženje mišljenja sindikata i sindikalne organizacije. Mi u ERS-u smo proglasili pravilnik o radu bez ijednog umanjenja prava radnika, osim što smo ukinuli da se tom istom sindikatu dođeljuje oko 10 miliona maraka za tri godine, na koliko se kolektivni ugovor potpisuje. Smatrali smo da je doba pandemije, da mnoga preduzeća jedva sklapaju kraj sa krajem, uzimaju pomoć Vlade RS da bi isplatili doprinose ili plate, mi smo smatrali da sindikat ne treba da dobije tih 10 miliona maraka“, rekao je Petrović .

Umjesto sindikatu, smatra Petrović, bolje je da ERS novac da u humanitarne svrhe.

„Bolje da ih damo kao što smo kupovali svakoj bolnici po jedan respirator ili da ih damo, ako treba, radnicima koji su oboljeli od korone kao dodatnu pomoć ili u povećanje plata radnicima, nego sindikatu. To je naš stav i mi ne želimo o tome više da raspravljamo, jer smatramo da je suludo“, kazao je Petrović.

Generalni direktor ERS-a RS tvrdi da ne zna u koje svrhe je taj novac do sada prebacivan Sindikatu.

„To nema veze sa godišnjom članarinom koje je oko 1,5 miliona maraka i kojom se pomažu radnici. Ne vjerujem da su radnici viđeli te pare, ali vjerujem da ima neko ko to kontroliše, pa pitajte njih“, istakao je Petrović.

Na poruku predsjednika Sindikata Zorana Mićanovića, upućenu rukovodstvu ERS-a, da „kraduckaju“ umjesto što „kradu toliko“ Petrović odgovara:

„Što se tiče izjave Mićanovića razumijem da on, kad je predlagao kolektivni ugovor i poturio upravi ZP Rudnik i termoelektrana Ugljevik kolektivni ugovor kojim je smanjio prava radnika, i da je njegova pozicija, na neki način, poljuljana, da ne kažem ugrožena, među radnicima u RiTE Uglevik i iz tog razloga pokušava da prebaci vatru na nekog drugog. Međutim, on vrlo teško može da objasni radnicima kako je uspio da ne čita kolektivni ugovor, da ne gleda promjene koeficijenata, primjenu raznih poreza, odbitaka i tako dalje, i da to poturi upravi na potpis, što je uprava velikodušno odbila, jer je smatrao da nije vrijeme za smanjenje plata“, rekao je Petrović.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: