Nevesinje učestvuje u velikom projektu jačanja uloge mjesnih zajednica | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje učestvuje u velikom projektu jačanja uloge mjesnih zajednica

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:02.07.2016.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović potpisao je  u Sarajevu sporazum i pismo namjere za učešće u projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ koji predstavlja zajedničku inicijativu vlada Švajcarske i Švedske, sa ciljem unapređenja kvaliteta života u BiH i povećanja demokratskog učešća i odgovornosti građana u lokalnim zajednicama.

Projekat će sprovoditi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu RS, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.

Prva faza projekta iznosi oko 14,3 miliona KM i u jednakom obimu sufinansiraju vlade obje zemlje. Planirano je da se sprovede do sredine 2019. godine.

Pored  Nevesinja porodici partnera u projektu pridružile su se i opštine Ljubuški, Ilijaš, Olovo, Zenica, Rudo, Ljubinje, Trnovo RS i Pale-Prača.

Projekat predviđa  podršku opštini Nevesinje u periodu od 2016. do 2019. godine i to u segmentu jačanja mjesnih zajednica kao osnovne jedinice lokalne samouprave. Planirano je poboljšanje pružanja usluga i infrastrukture mjesnih zajednica. Razviće se novi regulatorni okviri koji će, između ostalog, omogućiti i osnaživanje žena i uključivanje marginalizovanih društvenih grupa u ekonomske, socijalne i političke tokove.

Projekat podrazumijeva i međusobno povezivanje mjesnih zajednica i partnerstva sa organizacijama civilnog društva. Očekivani dugoročni efekti će se ogledati u aktivnijem angažovanju građana, efikasnijem pružanju opštinskih usluga i jačanju opšteg povjerenja građana u javne institucije.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: