Kod Foče počinje izgradnja hidroelektrane vrijednosti 113 miliona evra | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Kod Foče počinje izgradnja hidroelektrane vrijednosti 113 miliona evra

Datum:28.11.2021.

Narednih dana kreće izgradnja Hidroelektrana "Bistrica" kod Foče. Vrijednost ukupne investicije je oko 113 miliona evra. Sredstva će obezbijediti preduzeće HE "Bistrica", uz pomoć HE na Drini koje su većinski vlasnik, a pomoći će i matično preduzeće. Na rijeci Bistrici gradiće se tri hidroelektrane. "Po projektu planirane se tri betonsko-derivacione brane, uzvodno od područja opštine Foča.Ukupna instalisana snaga sve tri hidroelektane je 39. megavata, i sa godišnjom proizvodnjom od 157. gWh, odnosno gigavat časova električne energije, istakao je Dražen Miladinović, menadžer investicija u HE "Bistrica".


Investitor i izvođač radova su već na terenu, i za petnaest dana kreću pripremni radovi. Dražen Miladinović naglašava da je obezbijeđena građevinska dozvola, a da je sa Vladom Republike Srpske potpisan koncesioni Ugovor. Po studiji koja je urađena, predviđeno je da sve tri hidroelektrane kod Foče budu na mreži najkasnije za četiri godine.

"Naš partner već je došao u Foču, i radi se na izgradnji građevinskog naselja. Prva tranša novca koja je predviđena po ugovoru već je prebačena Bistrici. Zvanično, radovi će početi za petnaest dana, jer su već u pripremi.Ovo je jedan od značajnijih projekata u našem elektro sistemu, izjavio je Jovica Vlatković, izvršni direktor za investicije i razvoj MH "Elektroprivreda Republike Srpske".

Projekat Bistriceje zahtijevan, ali mi se nadamo da će projekat biti završen po planu. Hidro potencijali Republike Srpske su ogromni, i radovi na izgradnji HE "Dabar" su u punom jeku, i trenutno se oblaže dovodni tunel.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: