Skupština grada: Zbog opstrukcija budžet u rebalansu „lakši“ za 1,45% | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Skupština grada: Zbog opstrukcija budžet u rebalansu „lakši“ za 1,45%

Izvor: radio Trebinje | Foto: radio Trebinje | Datum:16.09.2016.

Skupština grada usvojila je danas nacrt rebalansa budžeta Grada Trebinja za 2016. godinu, te izvještaje o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine i korišćenju sredstava budžetske rezerve u prvom polugodištu 2016.

skupstina

Prema riječima Momira Šarenca, načelnika Odjeljenja za finansije Grada Trebinja, ukupna budžetska sredstva u rebalansu iznose 24 miliona i 560 hiljada maraka, što je za oko 360 hiljada maraka, ili za 1,45 %, manje u odnosu na plan budžeta.

Dio smanjenja je došlo iz razloga jer nismo bili u mogućnosti ostvariti određene prihode, koji se najvećim dijelom odnose na prihode od zemljišne rente, gdje smo ostali uskraćeni za dinamiku izvođenja radova stranih investitora. Investitori su uložili sredstva za nabavku zemljišta, ali nisu zbog nekih nama već poznatih razloga bili u mogućnosti da pravovremeno pristupe i izvođenju svojih investicionih radova u izgradnji određenih objekata za koje imaju svoje planove i programe razvoja“, naveo je Šarenac.

On je ocijenio da je održan „priličan nivo investicionih ulaganja, bez obzira na sve nedaće koje su nas pratile vrijeme od donošenja ovog budžeta do realizacije projekata“.

„Čak smo na neki način imali i opstrukciju prilikom prodaje zemlje, gdje smo bili prinuđeni da tražimo na svim mogućim adresama ono što nije bilo potrebno da tražimo. Učinjena je šteta i, po mom mišljenju, Trebinje bi već imalo započetih, a možda i do kraja izgrađenih objekata“, naglasio je Šarenac dodajući da nije politička ličnost, i da za to nerado govori o opstrukcijama.

skupstina2

Govoreći o izvršenju budžeta u prvom polugodištu 2016. godine, Šarenac je istakao da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u prvih šest mjeseci iznose 10 miliona 493 hiljade KM.

Poreski i neporeski prihodi ostvareni su u odnosu na godišnji plan sa 45,03%, što je ispod plana za polugodišnji period za 4,97%, pri čemu su poreski prihodi ostvareni na nivou od 50,19%, a neporeski 39,66% u odnosu na godišnji plan.

Od 1. januara od 30. juna, kako je dodao, nije bilo korištenja sredstava budžetske rezerve.

Zoran Anđušić, predsjednik Komisije za budžet i finansije i odbornik PDP u Skupštini grada, istakao je da budžet u rebalansu, smanjen za svega 1,45% od plana „istorijskoj“ budžeta, pokazuje da je usvojeni budžet Grada Trebinja za tekuću godinu realno planiran.

Tim prije što je, dodaje Anđušić, smanjenje budžeta u iznosu od 360 hiljada maraka najvećim dijelom posljedica direktnih opstrukcija republičke vlasti.

„Republička vlast je na svaki način pokušavala da odvede i odvraća investitore od grada Trebinja, a iz tih investicija bi se naplaćivala renta. Na taj način pokazali su da im je prioritetniji neuspjeh lokalne vlasti nego uspjeh Trebinja“, istakao je Zoran Anđušić.

Sa dnevnog reda današnje sjednice, na prijedlog predlagača, načelnika Odjeljena za stambeno-komunalne poslove Grada Trebinja Miroslava Bakoča, kojem je prethodio isti zahtjev i odbornika Pokreta za Trebinje i SDS-a, Momčila Bodiroge i Milana Kovača, povučen je Prijedlog odluke o prikupljanju, odvoženju i deponovanju komunalnog otpada, kako bi se ovaj prijedlog doradio za neku od narednih sjednica lokalnog parlamenta.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: