Savjetu ministara upućena odluka o proglašenju slobodne zone u Trebinju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Savjetu ministara upućena odluka o proglašenju slobodne zone u Trebinju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:21.02.2022.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je Trebinje prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj koja je ispunila zakonske uslove za dobijanje slobodne zone, te da je ovo ministarstvo danas sačinilo odluku o tome, koja će biti upućena Savjetu ministara.

Košarac je nakon sastanka sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem izrazio nadu da će ova odluka biti usvojena u martu, nakon čega bi se pristupilo aktivnostima za privalačenje investitora u slobodnu zonu Trebinje.

Prema njegovim riječima, Grad Trebinje je u vezi sa postupkom odobravanja slobodne, odnosno bescarinske zone, uložio napore i pokazao da ima odgovornu politiku prema razvoju Grada i Hercegovine u cjelini, posebno imajući u vidu geografski položaj, blizinu luka Ploče i Bar, te planiranu izgradnju aerodroma u blizini slobodne zone.

"Vlada Republike Srpske je kroz zakon o slobodnim zonama dala doprinos da se na adekvatan način ispune određeni kriterijumi", izjavio je Košarac novinarima.

On je podsjetio da danas u BiH posluju četiri poslovne zone Lukavac, Vogošća, Visoko i Mostar, a da su za otvaranje slobodnih zona zainteresovani i Gradiška, Bratunac i Brčko.

"Vjerujem da ćemo u što skorije vrijeme dobiti urađene elaborate i sve zakonom predviđene aktivnosti kako bi mogli donijeti odluku poput ove za Trebinje“, rekao je Košarac, navodeći da sve to doprinosi dolasku investitora, većem zapošljavanju i adaptiranju realnog sektora za nova tržišta.

Prema njegovim riječima, radi se na tome da se sa predstavnicima lokalnih zajednica koje su podnijele zahtjev za dobijanje statusa slobodne zone, nadležnih entitetskih institucija, i Upravom za indirektno oporezivanje definiše radna grupa, te da se sa predstavnicima slobodnih zona Pirot i Subotica organizuje radna posjeta Trebinju.

"Razgovarali bi o tome šta je neophodno činiti, promijeniti, koje zakonske propise donijeti kako bi napravili što je fleksibilnije poslovanje u slobodnim zonama", objasnio je Košarac i ocijenio da bi to značilo jak imput budućim investitorima u slobodnim zonama kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

On je dodao da je sa gradonačelnikom Trebinja razgovarao i o potrebi ubrzanja protoka ljudi i roba na graničnom prelazu Sitnica sa Crnom Gorom, posebno imajući u vidu da dolazi turistička sezona.

"Imali smo telefonski razgovor sa gradonačelnikom Herceg Novog. Definisaćemo model, razgovarati sa nadležnim institucijama kako bi obezbijedili što brži protok putnika“, rekao je Košarac, navodeći da u tom kontekstu ostaje otvoreno pitanje integrisanih graničnih prelaza sa Crnom Gorom.

Podsjećajući da BiH i Crna Gora imaju integrisan granični prelaz Deleuša, on je ocijenio da bi na prostoru Trebinja, zajedno sa vlastima Crne Gore, trebalo definisati jedan integrisani granični prelaz, posebno zbog povezanosti sa lukom Bar.

Činjenicu da će Trebinje dobiti prvu slobodnu zonu u Republici Srpskoj Ćurić smatra važnom ne samo za ovaj grad i Hercegovinu, nego i Republiku Srpsku i BiH, jer to znači otvaranje novih radnih mjesta i jačanje privrede.

"Veoma je važno da smo naišli na razumijevanje nadležnog entitetskog ministarstva i da smo dobili podršku Vlade Republike Srpske u iznosu 800.000 KM, kako bi išli u proceduru realizacije i opremanja slobodne zone“, rekao je Ćurić i dodao da će Grad Trebinje planirao da iz kreditnih sredstava za ovu godinu u te namjene izdvoji milion KM.

Gradonačelnik Trebinja naveo je da je planirano da se slobodna zona u ovom gradu u početku prostire na 10 hektara, sa mogućnošću proširenja na 100 hektara, ocijenivši da će izgradnja aerodroma u blizini doprinijeti interesovanju investitora za slobodnu zonu.

"Trenutno je određeni broj firmi zainteresovan i čekaju da saznaju uslove. Na nama je kao državi, entitetu i gradu da damo što bolje uslove da privučemo ljude“, rekao je Ćurić, podsjećajući da sve slobodne zone daju određene pogodnosti.

Najavljujući da će u narednom periodu biti odlučeno o tome, Ćurić je naveo primjere, poput oslobađanja PDV-a na električnu energiju, komunalije, te plaćanje PDV-a tek nakon što se roba proda.

Kao benefite buduće slobodne zone u Trebinju koja je čini jednom od povoljnijih u regionu, Ćurić je istakao blizinu luka Ploče i Bar, te aerodroma u Dubrovniku i Mostaru.

"Grad Trebinje je planirao da u narednom periodu spojimo put Mostar-Trebinje–Dubrovnik. Zapadna zaobilaznica koja se gradi spojiće kompleks Grada sunca, Trebinja i Dubrovnika, a u narednom periodu će biti za Mostar, što će slobodnu zonu učiniti važnim čvorištem“, dodao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja istakao je da su se gradske vlasti obavezale da sve zainteresovane firme koje ispune sve uslove i podnesu zahtjev registruju za 24 časa.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: