Setom zakona do oporavka privrede | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Setom zakona do oporavka privrede

Datum:17.04.2015.

Setom reformskih zakona planiranih Ekonomskom politikom Vlade Republike Srpske za 2015. godinu želi se postići oporavak privrede i očuvanja socijalne sigurnosti, kroz fiskalno rasterećenje realnog sektora, rečeno je danas u Trebinju na javnoj raspravi o setu zakona iz oblasti privrede i finansija.

Setom zakona do oporavka privredePomoćnik ministra finansija Republike Srpske Jovo Radukić istakao je da je u tom smislu ključna odredba smanjenje zbirne stope dopinosa za 1,4 odsto - sa aktuelnih 33 na 31,6 odsto.

Prema njegovim riječima, primjenom novog zakonskog rješenja nedostajuća sredstva u fondovima zdravstvenog osiguranja, penziono-invalidskog osiguranja, te zavoda za zapošljavanje i za dječiju zaštitu biće oko 72 miliona KM.

"Kako bi nadomjestila ova sredstva, Vlada je istovremeno uputila inicijativu za donošenje dva zakona na nivou BiH: novim zakonom o PDV-i jedinstvena stopa od 17 odsto bila bi povećana na 21 odsto, uz uvođenje diferencirane stope na osnovne životne namirnice, a novim zakonom o akcizama predloženo je uvođenje dodatne akcize na cigarete od 0,30 KM po paklici, odnosno 0,15 KM po litru piva", pojasnio je Radukić.

On je istakao da su izmjene i dopune zakona o porezu na dohodak predložene radi otklanjanja poreske konkurencije u BiH, odnosno izjednačavanja sa regulativom u Federaciji BiH, a predviđaju ukidanje oporezivanja dividende, dok je novim zakonskim rješenja za porez na dobit postojeći zakon nakon osam godina poboljšan "u smislu preciznijeg definisanja nekih odredaba, dok je u suštini ostao isti".

Radukić je dodao da je najviše pažnje u lokalnim zajednicama izazavao Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti, kojim je planirano uvođenje jedinstvene stope od 0,25 odsto.

"Namjera Vlade Republike Srpske bila je da na neki način učini konzistentnim finansiranje budžeta lokalnih zajednica, a najveće lokalne zajednice, odnosno gradovi i opštine sa najviše imovine za oporezivanje, predložile su da ta stopa bude jedinstvena od 0,25 odsto, s tim da se nepokretnosti koje se neposredno koriste u proizvodne svrhe oporezuju stopom od 0,20 odsto na tržišnu vrijednost", rekao je Radukić.

On je dodao da su se na prethodnim javnim raspravama čuli komentari da je predložena stopa "previsoka za džepove građana".

"Do kraja rasprave moguće je da se na nove inicijative lokalnih zajednica utvrdi i manja stopa od predložene", rekao je Radukić.

On je istakao da su nova rješenja za zakon o rokovima za izmirenje novčanih obaveza predložena na zahtjev poslovne zajednice u Republici Srpskoj, a predviđaju ograničavanje roka za izmirenje dugova između privrednih subjekata na 60 dana.

"U tom smislu predviđene su i sankcije, odnosno penali za one koji ne izmire svoju obavazu u utvrđenom roku", istakao je Radukić.

On je rekao da izmjene i dupune zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga predstvalja u praksi samo otklanjanje odredaba koje je Ustavni sud proglasio neustavnim, što znači da na snazi i dalje ostaje mogućnost da poreski dug dužnici mogu izmiriti i nakon jednokratnog odgađanja na godinu dana ili u mjesečnim anuitetima u roku od 60 mjeseci.

Organizatori javne rasprave su Ministarstvo finansija Republike Srpske i Područna privredna komora Trebinje.


Izvor: Srna


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: