DODIK O REFERENDUMU – Današnji dan će ući u istoriju Srpske | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

DODIK O REFERENDUMU – Današnji dan će ući u istoriju Srpske

Izvor: Srna | Foto: Ilustracije | Datum:26.09.2016.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da je Srpska održavanjem referenduma o Danu Republike pokazala svoj politički kapacitet i volju građana, ali da nikoga nije ugrozila.

milorad dodik

Dodik je izrazio zahvalnost svima koji su podržali refrendum, svakom čovjeku koji je glasao, te istakao da je ponosan na činjenicu da je referendum protekao u miru, bez incidenata.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je srpski narod danas pokazao političku zrelost i odlučnost.

„Imamo pozitivne rezultate referenduma i izražavam zadovoljstvo ovim danom koji će ući u istoriju Republike Srpske“, poručio je predsjednik Srpske na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini Srpske u Banjaluci.

Prema njegovom mišljenju, Republika Srpska referendumom nije željela nikoga da ugrozi.

„Referendum je zakonsko pravo koje ima Srpska. Prvi put, nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, sproveden je referendum kao sredstvo i način odlučivanja„, rekao je Dodik i napomenuo da niko ne zamjera Bošnjacima na političkom stavu da ne izađu na referendum, koji je bio reakcija na ranije preduzete akcije.

On je ponovio da je odluka o referendumu prva u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

„Sada znamo da je 9. januar potvrđen od naših građana, koji nisu spremni da se odreknu tog datuma. Niko u Srpskoj ko bude odlučivao neće moći da zanemari ovu činjenicu“, rekao je Dodik, koji je zahvalio političkim faktorima koji su se javno deklarisali za referendum, a vršili opstrukcije ovog procesa.

On je istakao da Republika Srpska nakon referenduma nema čega da se plaši i da ide dalje.

„Republika Srpska će na situacije u kojima joj se pokušaju oduzeti prava odgovoriti na ovaj način. Sve smo sada dobro uvježbali i možemo da odgovorimo često i spremno na svaki pokušaj ponižavanja„, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je podsjetio da je njegova politička partija rekla da će se baviti osmostaljenjem Srpske, ali da priču o nekoj vrsti osamostaljenja u svojim programima ima i 14 političkih partija u Evropi.

„Želimo da se BiH vrati onome što je napisano u Ustavu i kada to bude neće biti razloga za bilo kakve procese u vezi sa statusom. Nismo avanturisti i vodimo ozbiljne politike, politička planiranja i strategije“, rekao je Dodik, podsjetivši da su visoki predstavnici nasiljem mijenjali Dejtonski sporazum.

Na pitanje šta se može očekivati nakon referenduma, Dodik je odgovorio da će sutra biti nastavljen redovan rad, jer su lokalni izbori za sedam dana, kao i da nije izabran da se bilo čega boji i da su sa njim bili i lideri ostalih političkih partija iz Srpske.

„To što lider SDA Bakir Izetbegović govori o nekim sankcijama, već odavno znamo. Samo u njegovim govorima nedostaje da je sve pokrenuo. Najvažnije od svega je izražena volja naroda i to je najbolji odgovor Izetbegoviću, a bilo bi pristojno da bar danas ćuti. Baš me zanima šta će da rade ovi koji su kao nešto spremni, a u referendumu nema krivične odgovornosti“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je Ustavni sud BiH bez javne kontrole

„Ustavni sud funkcioniše prema nekim svojim pravilima, a bez zakona. Sudije ovog suda su Mirsad Ćeman i Seada Paravlić koji su bili jedni od najistaknutijih članova SDA i zbog toga se ne može računati na objektivnost ove institucije. Republika Srpska će tražiti da bude usvojen zakon o Ustavom sudu BiH i da odu strane sudije“, ponovio je Dodik.

Komentarišući razgovor sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Dodik je rekao da je to bio ozbiljan sastanak i da je ruski lider poželio sreću srpskom narodu, kao i na referendumu, te mir i stabilnost u regionu

„Razgovarali smo o onome o čemu je javnost već obaviještena, a onda se pojave različite spekulacije. Kakav odnos prema nama ima Rusija moglo se viđeti iz saopštenja Jedinstvene Rusije, što bi trebalo da elimiše smutnje i podvale“, istakao je Dodik

On je naveo da Rusija nije odustala od realizacije „Južnog toka“, kao i nekih drugih energetskih projekata.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: