Ministarstvo inostranih poslova BiH opstruiše važan projekat u Trebinju: Turkovićeva “minirala” aerodrom | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Ministarstvo inostranih poslova BiH opstruiše važan projekat u Trebinju: Turkovićeva “minirala” aerodrom

Izvor: Radii Trebinje | Datum:01.04.2022.

Ministarka inostranih poslova BiH Bisera Turković povukla je saglasnost na prvobitni memorandum o saradnji između Srbije i BiH za dugo najavljivanu izgradnju aerodroma u Trebinju, a to će, kako je potvrđeno “Glasu Srpske”, uticati na početak realizacije tog važnog projekta za Hercegovinu.

Savjet ministara BiH u srijedu je trebalo da da zeleno svjetlo na nacrt memoranduma o razumijevanju i saradnji za izgradnju aerodroma u Trebinju između BiH i Srbije. Nakon sjednice saopšteno je da je samo utvrđen prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma.

Ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović rekao je “Glasu Srpske” da su se problemi javili jer je ministarka inostranih poslova Bisera Turković dan pred samu sjednicu Savjeta ministara obavijestila Generalni sekretarijat da prvobitno pozitivno mišljenje na memorandum povlači.

- Ona je u svom obrazloženju navela da taj dokument treba vratiti i ponovo razmotriti pravni osnov jer su u pitanju dvije države. Turkovićeva nije bila na Kolegijumu Savjeta ministara pred samu sjednicu, pa su bošnjački ministri, prije svega ministar bezbjednosti BiH Selmo Cikotić, tražili da se ta tačka povuče sa dnevnog reda - naveo je Mitrović.

Naglasio je da su sat pred sjednicu Savjeta ministara uspjeli da promijene naziv dokumenta, zbog čega je ta tačka ostala na dnevnom redu kako memorandum ne bi bio u potpunosti zaustavljen.

- Na sve moguće načine pokušava se onemogućiti da dođe do potpisivanja memoranduma između dvije zemlje. Ništa nas više ne može iznenaditi od Turkovićeve. Pozadina je u stvari da taj memorandum ne bude potpisan i da se na neki način ograniče dalje aktivnosti na realizaciji ovog značajnog projekta, ne samo za Hercegovinu, već i za Srpsku, BiH i Srbiju - istakao je Mitrović.

On je naglasio da je Turkovićeva primijenila isti stil kao i kod mnogih drugih odluka kada je u pitanju Srpska, iako sve te odluke nisu samo u interesu Srpske već i BiH.

Objasnio je da je sada procedura do formiranja memoranduma pa i njegovo samo potpisivanje između BiH i Srbije mnogo duža i prolongirana za nekoliko koraka.

- To je jedan duži proces, ali ispunićemo mi i tu formu, pa se vratiti ponovo na Savjet ministara. Sada dokument koji je usvojen u srijedu na Savjetu ministara ide na Predsjedništvo BiH, koje treba da da svoju saglasnost. Onda mi stupamo na scenu i formiramo grupu koja će se baviti usaglašavanjem i pregovorima, te utvrditi nacrt memoranduma za koji je potrebno tražiti mišljenje svih potrebnih institucija - rekao je Mitrović.

Tek onda će se taj novi memorandum naći na sjednici Svjeta ministara.

- Na kraju, to sve sada zahtijeva dužu proceduru - naveo je Mitrović.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS kazali su “Glasu Srpske” da će Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Kancelarija za zakonodavstvo Savjeta ministara BiH tehnički doraditi prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja memoranduma prije upućivanja ka Predsjedništvu BiH. Naveli su i da ih je Aerodrom Trebinje obavijestio da je obezbijeđen novac za eksproprijaciju zemljišta.

Dokumentacija

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kazali su da je u toku izrada urbanistično-tehničkih uslova i procjena uticaja na životnu sredinu za izgradnju aerodroma u Trebinju.

- Očekujemo donošenje rješenja Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. U toku je i izrada tehničke dokumentacije za objekte niskogradnje i visokogradnje - naveli su u Ministarstvu saobraćaja i veza RS.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: