Konačni rezultati lokalnih izbora na području četiri hercegovačke opštine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Konačni rezultati lokalnih izbora na području četiri hercegovačke opštine

Izvor: Herceg TV | Foto: Herceg TV | Datum:19.10.2016.

BILEĆA: Stanovnici opštine Bileća i na ovim izborima kao i na onim od prije četiri godine povjerenje su dali SNSD-u i kandidatu koalicije okupljene oko ove stranke - Miljanu Aleksiću. Ime Miljana Aleksića drugog oktobra zaokružilo je 4 219 Bilećana, dok je kandidatu Saveza za promjene - Miloradu Vojnoviću povjerenje dalo 3 375 Bilećana.

I lista SNSD bila je najprimamljivija za Bilećane, ova stranka je osvojila 2 258 glasova i samim tim 5 odborničkih mandata. SDS je dobio 3 odbornička mjesta. SRS RS i SRS Srpska u sigurne ruke imaće po 2 predstavnika. A čak sedam političkih partija u Bileći će imati po jednog predstavnika u naredne četiri godine.

Ljubo Vuković, Miodrag Čorlija, Predrag Čuknić, Blažo Vujović I Radoslav Brčić braniće boje SNSD i ponovo biti u skupštinskoj većini kojoj će se pridružiti i SP-ov Slobodan Čomić, Saša Radan iz Ujedinjene Srpske, predstavnik Ekološke partije Nemanja Papić, dva Šešeljeva radikala Dražen Dunđer i Marko Prodanović, ali i Lazar Kapor iz SNS, što je 11 od 19 odbornika i sasvim dovoljno za skupštinsku većinu.

Na drugom kraju skupštinske sale u Bileći naći će se SDS-ovi Gligor Samardžić, Miodrag Uljarević, Mato Vujović te dva radikala Dragan Babić i Branko Aleksić, boje opozicije braniće i NDP-ova Branka Radmilović, te PDP-ov Srđan Rogan. Neizvjesno je djelovanje i jednog odbornika DNS-a Slavka Dangubića, koji je u proteklom mandatu bio uz vlast. Prema ovome, pozicija bi imala 11 ruku, a opozicija 8. Ipak iz vladajuće stranke najavljuju takozvana prelijetanja.

TREBINJE: Što se tiče trebinjskog parlamenta, situacija je mnogo jasnija. Savez nezavisnih socijaldemokrata osvojio je 11 mandata, jer je ovoj stranci povjerenje dalo čak 7 390 Trebinjaca. Dosadašnji nosioci vlasti - PDP - imaće 6 odbornika, SDS 4, a DNS I SP po 2. Po jedan odbornički mandat na proteklim lokalnim izborima dobili su Ujedinjena Srpska, Pokret za Trebinje, Partija ujedinjenih penzionera i Nacionalne manjine.

Jedanaest je SNSD-ovaca koji će se boriti za Trebinje u naredne četiri godine, a to su: Gordan Mišeljić, Vaso Mijanović, Ljubica Miljanović, Mirko Ćurić, Milutin Mastilović, Srđan Simović, Dragoslav Banjak, Zdravko Butulija, Milica Ijačić, Miodrag Batinić i Dobroslav Ćuk. Sa njima u skupštinskoj većini naći će se i odbornici koalicionih partnera, DNS-ovi Petar Ivanković i Bojan Šapurić, socijalisti Rajko Ćapin i Goran Vukoje, penzioner Đoko Tarana i odbornik Ujedinjene Srpske Milan Janković.

Ubjedljiva skupštinska većina je 17 od 29 odbornika.

Svojim stavovima i mišljenjima na crtu poziciji će stati i nešto slabija opozicija. PDP-ovi: Ljubiša Krunić, Lazar Vučković, Zoran Anđušić, Nenad Šarenac, Saša Borjan i Neđo Ćebedžija. U opoziciji će sjedati i četvoro SDS-ovaca Dušan Kovač, Vidomir Begenišić, Branko Butulija i Mirjana Ratković. Ako je suditi po dosadašnjim djelovanjima, u trebinjskoj opoziciji će se naći i Miljan Vuković iz Pokreta za Trebinje, ali i predstavnik Nacionalnih manjina - Milka Butulija.

GACKO: Neprikosnoveni Milan Radmilović ovoga puta za dlaku je osvojio još jedan mandat. Sa 3 134 Radmilović je pobijedio Socijalistu Maksima Skoka koji je osvojio 3 000 glasova.

Tijesno je bilo i sa odborničkim listama. SDS će u gatačkom parlamentu imati 7 odbornika, a SNSD 6. Po dva odbornička mandata osvojile su Socijalistička partija i Partija demokratskog progresa. DNS i SRS RS u gatačkom parlamentu naredne četiri godine imaće po jednog predstavnika. 

Većinu u Skupštini imaće koalicija okupljena oko SDS-a. SDS-ovim Miroslavu Vukoviću, Jovanu Kovačeviću, Igoru Lučiću, Goranu Saviću, Mitru Miloševiću i doktoricama Veri Govedarici i Hristini Janjić sigurno je da će se pridružiti PDP-ovi Radoica Antunović i Milan Gutović, te Radikal Kosta Milićević.

Vasilije Lažetić, Siniša Šuković, Milenko Milidrag, Milimirka Govedarica, Milan Babić i Branko Šojić, odbornici koji će predstavljati gatački SNSD, njima će vjerovatno pružiti podršku i dva odbornika Socijalističke partije - Siniša Mandić i Desko Mastilović. Kao i u Bileći, i u Gacku ostaje nedoumica kome će se prikloniti odbornik Demokratskog narodnog saveza - Dragan Drašković.

NEVESINJE: I nevesinjskim parlamentom, u naredne četiri godine, gospodariće Dodikove pristalice i koalicione stranke. Nevesinjci su SNSD-u dali 2.258 glasova i tako u skupštinu poslali 6 predstavnika iz ove stranke. Dosadašnji vladari SDS-a imaće 4 odbornika, a Šešeljevi radikali i SP po 3. PDP će predstavljati 2 odbornika, a DNS, SRS RS I NDP po jedan.

Milosav Uljarević, Veroljub Prodanović, Maksim Brenjo, Milutin Samardžić, Bogdan Batić i Dajana Samardžić, budući su odbornici SNSD-a nevesinjskog parlamenta. Sa njima bi u poziciji trebalo da budu i odbornici SP Momčilo Vukotić, Ognjen Kuljić i Milovan Samardžija,  ali i Šešeljevi radikali Dragan Ristić, Darko Marić i Aleksandar Marić, te DNS-ov Nebojša Žerajić. I jedini odbornik SRS RS Suzana Kešelj najvjerovatnije će se priključiti poziciji.

Za opoziciju od 21 odbornika ostaje samo njih 7 i to SDS-ovi Anto Šipovac, Jovan Vasiljević, Vladan Savić i Nataša Kovač, PDP-ovi Vaso Radić i Siniša Kilibarda i NDP-ova Neda Đogić.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: