Govedarica: Vrijeme demagogije SNSD-a prolazi | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Govedarica: Vrijeme demagogije SNSD-a prolazi

Izvor: Nezavisne | Foto: Nezavisne | Datum:03.11.2016.

Republici Srpskoj je potreban dijalog i spuštanje tenzija, a da li ćemo ići na sastanak kod predsjednika Dodika, odlučićemo nakon što vidimo teme, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, u prvom intervjuu koji je dao za pisane medije nakon izbora.

Dodao je da dijalog ne znači i saradnju.

"Nikakvu saradnju sa SNSD-om ja ne očekujem. Mi ostajemo opredijeljeni u borbi protiv SNSD-a, čija vlast ima sve primjese režima. Tu nećemo mijenjati politiku", rekao je Govedarica.

Govedarica za "Nezavisne": Vrijeme demagogije SNSD-a prolaziNN: S obzirom na istoriju nastanka SDS-a, kako ste danas došli u situaciju da morate da dokazujete narodu da ste patriotska stranka? 

Govedarica: Mislim da je potpuno jasno kako smo došli u ovu situaciju: po mom dubokom uvjerenju, na vlasti u RS imamo stranku koja je ukinula demokratske principe. Izborni proces takođe nije bio demokratski, to je potpuno jasno i to građani najbolje prepoznaju. SDS je bio u situaciji da se bori protiv vlasti koja poprima sve odlike režima. Ta politika satanizovala je SDS. 

NN: Ali, kako je SNSD kao, barem nominalno, stranka ljevice uspio uvjeriti narod da je on patriotski i doveo SDS u situaciju da se brani?

Govedarica: Ako se vratimo u 2006., vidjećemo da je SNSD iskoristio prodaju Naftne industrije i Telekoma RS kao snažan zamajac i vodio je politiku baziranu na tim investicijama. Istovremeno, vlada Milorada Dodika ja sasvim ležerno primila odluku Ustavnog suda BiH, pa promijenila i grb RS. SDS se nikad nije odrekao grba koji je kreiran još u onom vremenu. SNSD je tada u zakonu o praznicima izbacio krsnu slavu RS. Na kraju krajeva, ideološki oni imaju potpuno drugačije vrijednosti od onih kojima oni sada pokušavaju da se predstave.

NN: Mislite li da ste ovu poruku tokom kampanje dobro iskomunicirali pred javnosti?

Govedarica: Govorili smo u skupštini o tome. Govorili smo i o tome kako je RS izgubila himnu. Himna RS više nije "Bože, pravde". U Statutu SDS-a himna je i dalje "Bože, pravde". Himna SNSD-a je Internacionala. Da brani te teme SNSD nije imao vremena. U međuvremenu su propale banke, rijetko koje javno preduzeće posluje pozitivno, Fond penzijsko-invalidskog osiguranja je propao, Fond zdravstva je u ogromnim gubicima. Sada oni i nemaju šta drugo da pričaju građanima nego da se pokušaju predstaviti patriotama. To je neprirodno. U svojim rukama oni su imali najjače oruđe: Javni RTV servis koji se bez ikakve sumnje stavio na stranu SNSD-a. Oni su zatvorili prostor opoziciji konstantnim napadima koje su plasirali.

NN: Kojim ćete smjerom voditi stranku? Kako ćete prići običnim građanima i predstaviti im šta je to SDS kako ga Vi vidite?

Govedarica: Vrijeme demagogije SNSD-a polako prolazi. Mislim da svi jasno vide da sva obećanja Vlade RS padaju u vodu. Sva politika sadašnje vlasti u RS svodi se na zaduženja, bez ekonomskog koncepta i na krpanje budžetskih rupa. A SDS, ako ćemo biti odgovorni prema našoj djeci, mora razmisliti kako pružiti odgovor na ta pitanja.

NN: SDS na nivou Savjeta ministara ima poluge moći kojima je u ove dvije godine mogao riješiti barem neke afere koje pominjete, zar ne?

Govedarica: Vaše pitanje je na mjestu i hvala što sam dobio priliku da i to građanima objasnim. Odlazak Gorana Salihovića sa pozicije glavnog tužioca definitivno daje odgovor na ovo pitanje. Pogledajte kako je glavni tužilac otišao - prilično neslavno. A i njegov prethodnik je sa te pozicije otišao takođe neslavno. Disciplinska komisija VSTS-a je jasno konstatovala da je Salihović vršio pritisak na postupajuće tužioce i oni su sami u izjavama konstatovali da su predmeti zaključavani u fioke. Praktično, borba za rasvjetljavanje afera nije ni postojala. Nadam se da ćemo u narednom periodu uspjeti da se izborimo i istrajemo, i da pobijedimo korupciju koja je najveći problem u RS. Upravo na tom dijelu ćemo i da kreiramo naše politike. Mislimo da je RS zaista potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine, jer sve koruptivne afere dolaze iz institucija, odnosno onih koruptivnih politika koje su te institucije zarobile. Na SNSD-u je da li će taj naš prijedlog prihvatiti.

NN: Osim ekonomskih tema koje ističete, hoćete li građanima predstaviti i taj neki novi konzervativniji profil stranke?

Govedarica: Vi ste u Skupštini mogli vidjeti kako smo govorili o Danu Republike. Jasno smo saopštili dvije stvari: jedna je da je zakon loš i nedorečen. Podržali smo taj zakon samo iz jednog razloga: SDS je praktično sebe ugradio u onom vremenu i u poziciju 9. januara. Nemamo mi problema s tim nacionalnim profilom, mi i u imenu i u vrijednostima njegujemo nacionalne sadržaje. Mi smo konzervativna politička partija koja ima tu vrstu zadatka. S druge strane, moramo da pokažemo ekonomski patriotizam, jer kad se neko busa u nacionalna prsa, a istovremeno ekonomski urušava RS, postavlja se pitanje šta je stvarno njihova namjera. Oni patriotizmom pravdaju lošu ekonomsku sliku i loše rezultate svoje politike.

NN: Došao je taj poziv predsjednika Dodika i na to ste već odgovorili. Ali me zanima kakvo je generalno Vaše mišljenje o njemu?

Govedarica: Lično, ja predsjedniku Dodiku ne vjerujem. On je istovremeno predsjednik Republike i predsjednik partije koju je on sam napravio. U SNSD-u u najvećoj mjeri odlučuje Milorad Dodik, a u SDS-u odlučuju organi stranke. Moje mišljenje je da on procese u RS posmatra više iz ugla predsjednika SNSD-a. Kao predsjednik Republike bi trebalo da izražava nacionalno jedinstvo i ne bi trebalo da bude faktor pođela.

NN: Jeste li gledali onaj intervju na FACE TV?

Govedarica: Gledao sam. To vam je u stvari Milorad Dodik - dati izjavu da je neko njegov čovjek. Ja ne znam ko bi u RS mogao da povjeruje u takvu laž. Ja sam to doživio kao jednu vrstu pritiska na Skupštinu SDS-a, koja je trebalo da izabere predsjednika stranke, a čiji sam ja u tom momentu bio favorit. Što se tiče poziva, ako je dobronamjeran, trebalo bi da vidimo teme i da na osnovu tih tema odlučimo. RS jeste potreban dijalog, a i građani RS, po svemu sudeći, traže da se spuste tenzije. Kad vidimo šta su teme, viđećemo kako se u stvari nalazimo. Naravno, imamo i mi određene teme i pitanja za njega. Ako su ti razgovori pro forme sa svrhom da se ja fasciniram Palatom Republike, na takav sastanak neću ići.

NN: Spomenuli ste da RS treba dijalog, spuštanje tenzija. Jeste li to mislili na neki saradnju sa SNSD-om?

Govedarica: Nikakvu saradnju sa SNSD-om ja ne očekujem. Mi ostajemo opredijeljeni u borbi protiv SNSD-a, čija vlast ima sve primjese režima. Tu nećemo mijenjati politiku. 

NN: Savez za promjene... Ostaje li, pod ovim ili nekim drugim imenom?

Govedarica: To je sada praktično trivijalno pitanje. Imao sam razgovore sa liderima svih stranaka. Mi smatramo da je RS, pored jakog SDS-a, potrebna jaka opozicija koja je grupisana u borbi protiv ove nenarodne vlasti.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: