Ćurić: Tehnološki višak 46 radnika, tražićemo rješenje za svakog ko ostane bez posla | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Ćurić: Tehnološki višak 46 radnika, tražićemo rješenje za svakog ko ostane bez posla

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:25.11.2016.

Prema novoj sistematizaciji radnih mjesta, usklađenoj sa sredstvima planiranim za bruto plate u tekućoj budžetskoj godini, bez posla u gradskoj administraciji trebalo bi da ostane 46 radnika, ali će Gradska uprava svima koji budu proglašeni tehnološkim viškom pokušati da nađe alternativno rješenje, rekao je danas zamjenik gradonačelnika Trebinja, Mirko Ćurić.

curic

„Hoće li to biti posao u privatnom sektoru ili neko drugo radno mjesto u javnom sektoru, to još ne znamo, ali ćemo pokušati da svakome ko ostane bez posla – izađemo u susret“, rekao je Ćurić na današnjoj pres konferenciji u Gradskoj upravi.

On je podsjetio i da je gradonačelnik Petrović načelnicima odjeljenja i komandiru Teritorijalne-vatrogasne jedinice naložio da pokušaju iznaći rješenja za radnike iz porodica poginulih boraca, ratne vojne invalide i zaposlene u teškoj socijalnoj situaciji, kako u novoj sistematizaciji ne bi ostali bez posla „ukoliko njihovi uslovi to dozvoljavaju“.

On je rekao da je nova sistematizacija potpisana, ali da nisu poznata imena zaposlenih koji su višak, osim u slučaju radnih mjesta koja bi trebalo da budu ukinuta.

„Na radnim mjestima koja će biti ukinuta zaposleni će biti proglašeni tehnološkim viškom – tu procedura završava i odmah možemo krenuti u iznalaženje rješenja za te ljude. Na mjesta koja neće biti ukinuta, ali se smanjuje broj izvršilaca – svi oni će moći da konkurišu i na osnovu kriterijuma, koji će ustanoviti načelnici odjeljenja i sindikat, ostaće izvršioci koji budu imali najviše bodova“, pojasnio je Ćurić.

Načelnik odjeljenja za finansije Grada Trebinja, Momir Šarenac podsjetio je da prijedlog rebalansa budžeta za tekuću godinu, kojim su zbog novih zapošljavanja sredstva za bruto plate i naknade radnika povećana za 3% u odnosu na plan, nije dobio saglasnost resornog ministarstva, zbog čega se rashodi za plate i u nacrtu budžeta za 2017. planiraju na nivou plana 2016. godine.

Otac šestoro djece višak u novoj sistematizaciji

Vatrogasac Dragan Popovac kaže da je novom sistemazizacijom u Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici njegovo radno mjesto magacionera ukinuto, zbog čega će uskoro dobiti otkaz, iako je otac šestoro djece u domaćinstvu u kojem niko ne radi.

popovac

Novinarima se obratio jer mu je, kako kaže, posao vatrogasca – za koji je nakon mjeseci na određeno i polaganja vatrogasnog ispita ugovor za stalno dobio 12. oktobra – bio i jedina nada za život dostojan čovjeka.

„Radio sam u Agrokopu 12 godina i ostao bez posla kad je firma otišla u stečaj. Ne znam šta dalje? Do sada nikad nisam čak ni kaznu za parkiranje platio, a ostalo mi je jedino da živim sa onu stranu zakona, ako ne mogu živjeti normalno kao čovjek“, kaže Popovac sa suzama u očima.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: