Radnici RiTE Gacko održali polučasovni štrajk | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Radnici RiTE Gacko održali polučasovni štrajk

Izvor: Herceg RTV | Foto: Milica Đerić | Datum:22.11.2022.

Kako je i najavljeno, nakon neuspjelih pregovora sa upravom Elektroprivrede Republike Srpske, radnici RiTE Gacko stupili su u štrajk. Njihovi osnovni zahtjev je promjena članova 64 i 67 kolektivnog ugovora. Zaposleni su tražili povećanje plata za petnaest odsto, odnosno da se plate povećaju za vrijednost koji je umanjila inflacija.

Takođe, traže povećanje primanja zaposlenih koji rade u otežanim uslovima rada, koji povećanje plata najmanje osjete. Radnici RiTE Gacko su poručili da će, do ispunjenja njihovih zahtjeva, raditi sa 20% kapaciteta manje. Od ponedjeljka 28. 11. 2022. godine, u štrajk će stupiti i radnici RiTE Ugljevik. Potrebno je istaći da su u sistemu ERS-a u štrajku sindikalne organizacije u Gacku i Ugljeviku.

Prilikom sastanka u Trebinju, iz ERS-a je poručeno da je Elektroprivreda jedna cjelina, te da nije moguće mijenjati cijenu rada i kolektivni ugovor samo na nivou RiTE Gacko i RiTE Ugljevik. Za to je, poručili su iz uprave ERS-a, potrebno sagledati zahtjeve svih sindikalnih organizacija, svih zavisnih preduzeća, koji su članovi mješovitog holdinga. Sindikalni odbori zavisnih preduzeća moraju svoje zahtjeve usaglasiti sa upravama zavisnih preduzeća, gdje mora postojati pravna osnovanost, jasne i detaljne analize o procjeni o kojem iznosu finansijskih sredstava se radi dodali su iz ERS-a. 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: