Na prvoj sjednici Skupštine usvojen Prijedlog nacrta budžeta za 2017. godinu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Na prvoj sjednici Skupštine usvojen Prijedlog nacrta budžeta za 2017. godinu

Izvor: Grad Trebinje | Foto: Grad Trebinje | Datum:08.12.2016.

Na prvoj sjednici novoizabranog saziva Skupštine grada Trebinja razmatrano je ukupno 11 tačaka dnevnog reda. Usvojen je Prijedlog nacrta budžeta za 2017. godinu i to u iznosu od 22.900.000 KM. Do kraja godine, prema riječima gradonačelnika Trebinja, trebao bi biti usvojen i prijedlog budžeta za 2017. godinu. Nacrt budžeta za 2017. godinu je niži od usvojenog rebalansa Budžeta iz 2016. godine za 6.76%.

U izjavi za medije, gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je rekao da će budžet za 2017. godinu biti sanacioni, te ni da rebalansirani budžet za 2016. godinu, koji je usvojila prethodna vlast, neće biti ostvaren sa minimalno 3,5 miliona KM. Petrović je rekao da je budžet planiran na 278 radnika, napominjući da je rebalans budžeta za 2016. godinu bio planiran na 286 radnika, a da su 9. novembra novoj gradskoj vlasti ostavljena 344 radnika.

- "Bivši gradonačelnik je, nažalost, potpisao 49 rješenja na neodređeno vrijeme nakon izgubljenih izbora i to je nemoguće isfinansirati budžetom za 2017. godinu. Uspjeli smo da kreiramo budžet tako da plate budu na istom nivou kao u 2016. godini, što znači 278 zaposlenih u Gradskoj upravi", rekao je Petrović i istakao da pri izradi Nacrta budžeta, koji se danas našao pred odbornicima, nije bilo nerealnog planiranja sredstava, odnosno da nisu projektovani lažni prihodi. Istim stavom se rukovodilo i kada su u pitanju prihodi od prodaje gradskog zemljišta:

- "Nismo htjeli da pišemo preveliku prodaju trebinjske imovine, zato što znamo da nećemo imati šta prodavati za dvije, tri ili četiri godine. Realna prodaja imovine je do dva miliona konvertibilnih maraka. Imamo velike kapitalne prihode kada je u pitanju izgradnja grada Trebinja, zato što su neki investitori najavili velike građevinske radove, oko 15 000m2.  Tu će biti prihod budžeta oko 3,5 miliona KM samo na ime rente, odnosno okolnog uređenja zemljišta."

Gradonačelnik je dodao i da će važan prihod biti i naknada rente i okolnog uređenja zemljišta za izgradnju zatvorenog plivačkog kompleksa, i to u iznosu od milion konvertibilnih maraka koji će biti uplaćen od strane Hidroelektrana na Trebišnjici za izgradnju i dobijanje građevniske dozvole za pomenuti kompleks.

Odbornici su danas usvojili i Prijedlog odluke o utvrđivanju poreske stope za oporezivanje nepokretnosti na području grada Trebinja u 2017. godini u visini od 0.10% te Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama na teritoriji grada Trebinja.

DSC 6570 800

Na današnjoj sjednici usvojena je i Odluka o osnivanju Agrarnog fonda Grada Trebinja  radi organizovanja, unapređenja poljoprivrede i ruralnog razvoja na području grada.

Odlukom odbornika osnovana je nova Javna ustanova "Bazeni" koja će gazdovati sportsko-rekreacionim objektima na vodi - na Banjama i u Bregovima, kao i zatvorenim bazenom na Abazovini.

Skupština je razmatrala i izvještaje interne kontrole finansijskog poslovanja pet javnih ustanova čiji je osnivač Grad, a to su: JU "Naša radost", JU "Trebinjesport", JU "Centar za socijalni rad", JU "Centar za informisanje i obrazovanje", JU "Kulturni centar" i JZU "Dom zdravlja" Trebinje.

"Internom kontrolom u javnim ustanovama evidentiran je niz nelogičnosti - nisu poštovani zakoni o javnim nabavkama, nije bilo usvojenih pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta, nije bilo korištenja procedura za dodjelu sredstava iz pojedinih ustanova kao što je Centar za socijalni rad", rekao je gradonačelnik Trebinja dodavši da je najteža situacija u Domu zdravlja.

Posljednja tačka dnevnog reda na današnjoj sjednici bila je Izbor i imenovanja u okviru koje su imenovani novi članovi upravnih odbora javnih ustanova.

Na prijedlog boračke organizacije, za v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu Grada Trebinja imenovan je Petar Vlatković. Za v.d. direktora JZU "Dom zdravlja" Trebinje imenovana je Branka Drašković, a za v.d. direktora JU „Centar za informisanje i obrazovanje“ Trebinje imenovan je Manojlo Ćuk.

Aleksandar Vukanović imenovan je za v.d. direktora JU za predškolsko vaspitanje i obrazovanje djece "Naša radost" i Milan Janković za v.d. direktora JU "Trebinjesport" Trebinje.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: