Na prvoj sjednici SO Nevesinje rasprava o rebalansku budžeta | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Na prvoj sjednici SO Nevesinje rasprava o rebalansku budžeta

Izvor: www.opstinanevesinje.rs | Foto: www.opstinanevesinje.rs | Datum:13.12.2016.

Na prvoj redovnoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su usvojili Nacrt rebalansa budžeta za 2016. godinu u iznosu od 6.793.493 KM, što je za 4.470 KM više od plana.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za finasije, Zorka Umićević, precizno je objasnila tabelarni prikaz strukture prihoda i rashoda po organizacionoj i ekonomskoj klasifikaciji.

- U odnosu na raniji plan, poreski prihodi planirani u iznosu od 5.249 900 KM povećani su 7,14%. Neporeski prihodi planirani su u iznosu od 833.790 KM što je 1% manje u odnosu na plan budžeta - konstatovala je Umićević i naglasila da su umanjenja na određenim stavkama bila neminovna i da su usaglašena sa preporukama Ministarstva finansija RS.

Diskutujući o predloženom dokumentu, većina odbornika bila je protiv umanjenja grantova namijenjenih pojedinim udruženjima, sportskim klubovima i zdravstvenim ustanovama, ali nisu predložili na kojim stavkama bi trebalo napraviti uštedu.

Načelnik opštine, Milenko Avdalović, rekao je da je rebalans urađen prema raspoloživim prihodima i da je na osnovu toga raspoređena i budžetska potrošnja.

Nacrt rebalansa budžeta dobio je podršku skupštinske većine (SNSD, SP, SRS - Srpska u sigurne ruke, DNS, nezavisni odbornik), dok su odbornici SDS-a, PDP-a i NDP-a prilikom glasanja bili uzdržani.

Izvještaj o izvršenju budžeta za devet mjeseci 2016. godine usvojen je jednoglasno, a prema podacima Odjeljenja za finansije, zaključno sa 30. septembrom prihodi su iznosili 4.668.864 KM, a rashodi 4.748.963 KM, što znači da je nepokriveni deficit iz ovog perioda 80.099 KM.

Izvještaj Organizacionog odbora „Nevesinjske olimpijade 2016." takođe je podržan od strane odbornika, mada sa primjedbama na ovaj dokument.

Na sjednici je bilo riječi i o novom Pravilniku o studentskim stipendijama prema kojem brucoši i studenti sa privatnih fakulteta i master studija sada nisu uključeni u stipendiranje.

Načelnik Milenko Avdalović je rekao da je novi pravilnik urađen na osnovu pozitivnih iskustava drugih opština u Republici Srpskoj i da favorizuje uspješne studente.

On je istakao da je studentima od druge do završne godine studija na državnim fakultetima značajno povećana stipendija i da se đak generacije, djeca poginulih boraca i djeca iz socijalno ugroženih porodica stipendiraju od prve godine studija.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: