Petrović: Socijalu plaćati iz nove naknade za privredu, budžet mora u investicije i razvoj | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Petrović: Socijalu plaćati iz nove naknade za privredu, budžet mora u investicije i razvoj

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Herceg TV | Datum:17.12.2016.

Brojne socijalne obaveze budžeta grada biće finansirane uvođenjem posebne naknade za privredne subjekte koji posluju na području Trebinja, a posredstvom budućeg Fonda solidarnosti, čime će konačno biti stvoreni uslovi da se novac iz budžeta, umjesto u potrošnju, investira u izgradnju i razvoj grada, rekao je gradonačelnik Trebinja, Luka Petrović.

On je gostujući u emisiji „Aktuelno“ u programu Radio Trebinja najavio da će već na narednom skupštinskom zasjedanju, zakazanom za 22. decembar, biti donosena odluka o osnivanju Fonda solidarnosti, te utvrđena posebna naknada koju će za punjenje ovog fonda izdvajati trebinjska privreda.

Petrović je precizirao da je predložena stopa ove naknade „0,5% od ostvarenog prometa u prethodnoj poslovnoj godini za svaki registrovani subjekat u Trebinju sa preko 50 hiljada KM prometa“.

„Svako privatno i javno preduzeće moći će na socijalne zahtjeve da odgovori – ne obraćajte se nama, imate Fond solidarnosti. Imaćemo, dakle, jednu adresu iz koje će se finansirati različita davanja – ljudima koji teško žive, boračkim kategorijama koje nemaju nikakve pomoći, a plaćaju stanarinu, za obnovu objekata i infratsrukture na seoskom području,  stipendije, subvencije za prevoz i slično“, pojasnio je on.

Prebacivanjem nasljeđenih socijalnih obaveza budžeta na Fond solidarnosti, kako je pojasnio Petrović, stvoriće se uslovi da kapitalni budžetski prihodi, umjesto u potrošnju kao što bila praksa do sada – budu usmjereni u investicije, razvoj i stvaranje novih vrijednosti, kao što su infrastrukturna izgradnja, subvencija za nova radna mjesta u postojećem privatnom sektoru i kreiranje uslova za razvoj novog preduzetništva, pomoć za samozapošljavanje…

„Ako ćemo pošteno govoriti, u trebinjskom budžetu se može računati na 8 miliona KM za kapitalne investicije, a naš plan kapitalnih ulaganja je – samo 3,6 miliona. Zašto? Zato što 4,4 miliona maraka danas ide u izmišljene plate i razna socijalna davanja“, rekao je gradonačelnik Petrović, dodajući da takva budžetska politika mora promijeniti – ukoliko Trebinje želi odlučnim koracima naprijed.

On je dodao da će i budžet za narednu godinu, u prijedlogu utvrđen u iznosu od 22.770.000 KM, „nažalost biti potrošački upravo zbog viška radnika i nasljeđenih obaveza za socijalna davanja“.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: