Čavić: Potrebni zakoni za rasterećenje privrede, a ne referendum | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Čavić: Potrebni zakoni za rasterećenje privrede, a ne referendum

Datum:26.04.2015.

Čavić: Potrebni zakoni za rasterećenje privrede, a ne referendum Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da ova stranka neće podržati inicijativu SNSD-a o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj i najavio da će tražiti da vlast uradi ono što od nje građani očekuju, a to je da donese zakone koji će rasteretiti privredu i povećati zaposlenost.

Čavić je kategorično odbacio najave da će 2018. godine biti održan referendum, napominjući da izmjena granica u BiH i stvaranje novih država na Balkanu nije lokalno, nego regionalno i svjetsko političko pitanje.

"Da li su oni koji su pokrenuli inicijativu dobili za nju međunarodnu podršku i da li imaju podršku Srbije ili Ruske Federacije", upitao je Čavić.

On je na konferenciji za novinare u Trebinju ocijenio da za ovakve vrste inicijativa već unaprijed mora da bude obezbijeđena međunarodna podrška.

Kada je riječ o trećem entitetu - hrvatskom, on kaže da je "nevjerovatno da SNSD govori ono što HDZ ne govori, a misli i želi".

Prema njegovim riječima, rušenje Dejtona da bi se napravio treći entitet, te prekompozicija BiH predstavljali bi ozbiljan eksperiment i regionalni udar na stabilnost.

On je istakao da će ovakve inicijative proizvesti posljedice i po vlasti u Srbiji jer će, kako je rekao, biti pod pritiskom da odgovore na njih.

SNSD je juče na saboru u Istočnom Sarajevu usvojio Deklaraciju "Republika Srpska - slobodna i samostalna budućnost i odgovornost", u kojoj se navodi da je Srpska samostalna država u okviru svojih granica i ima pravo, a još više obavezu raspraviti o ostvarivanju svojih interesa u BiH.

"Pravo na samopredjeljenje pripada Republici Srpskoj ukoliko drugi budu istrajavali na kršenju Dejtonskog sporazuma. Ukoliko do kraja 2017. godine ne bude vidljivih procesa i mjerljivih rezultata uspostavljanja pozicija Republike Srpske u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, Narodna skupština Republike Srpske treba u toku 2018. godine da raspiše referendum o samostalnom statusu Republike Srpske", navodi se u Deklaraciji.


Izvor: Srna


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: