U Gradskoj upravi potpisan ugovor o finansiranju početnog biznisa marginalizovanih osoba u društvu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

U Gradskoj upravi potpisan ugovor o finansiranju početnog biznisa marginalizovanih osoba u društvu

Izvor: Radio Trebinje | Datum:15.05.2023.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić i predstavnici USAID/INSPIRE programa danas su u Gradskoj upravi potpisali ugovor o osnivanju zajedničkog preduzetničkog fonda za marginalizovane osobe u našem gradu, a vrijednost ovog fonda je 100.000 maraka.

Gradonačelnik Trebinja ističe da će se na ovaj javni poziv moći javiti svi koji sebe na neki način smatraju ugroženim u društvu.

„U prethodnom periodu ovakve i slične javne pozive finansirali smo iz budžeta Grada Trebinja, a sada ćemo uz podršku USAID-a sa 50% učešća nastaviti sa ovim značajnim projektima. Danas smo procijenili i sredstva koja će biti izdvojena za ovaj poziv, tako da će pojedinci dobiti od 10.000 do 12.000 maraka po biznisu. Smatramo da Trebinje, kao odgovorna lokalna zajednica ima veliki broj zainteresovanih osoba i da ćemo naići na razumijevanje, opravdati očekivanja i ispuniti obaveze potpisivanjem tog ugovora“, naveo je Ćurić.

On je dodao da će javni poziv biti objavljen u narednih par mjeseci.

„U pozivu će biti ostavljen prostor i za ruralna područja, jer su i oni na neki način izdvojeni, mladi do 30 godina su posebna kategorija, kao i stariji sugrađani koji ne mogu naći zaposlenje. Ovaj projekat će da traje oko dvije godine, a u narednih par mjeseci očekujemo da ćemo krenuti sa javnim pozivom i svi će biti blagovremeni obaviješteni“, rekao je gradonačelnik Mirko Ćurić.

Direktor USAID/INSPIRE programa Jasmin Bešić kaže da zajednički fond iznosi 100.000 KM, od kojih 50.000 KM finansira USAID a drugu polovinu Gradska uprava Trebinje.

„Kroz ovaj fond ćemo u narednom periodu finansirati početne biznise, onih ljudi koji su na margini društva, različite grupe kojima je ovakva vrsta pomoći potrebna. Cilj ovog programa jeste socijalizovati ljude koji su na margini društva, pokazati im da i oni vrijede i da mogu pokretanjem biznisa doprinijeti društvu u cjelini. Kroz ovaj program, USAID je podržao 10 lokalnih zajednica, a Trebinje je jedna od njih. Ukupan iznos koji će biti izdvojen za sve lokalne zajednice je 680.000 KM. Pored toga što ćemo zajednički finansirati početne biznise, mi ćemo ih godinu dana pratitit, podržavati da bi oni i nakon isteka ugovora opstali“, objasnio je Bešić.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: