Dodik: Srpska će obezbijediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Dodik: Srpska će obezbijediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve

Izvor: rejting. info | Datum:24.09.2023.

Vlast Republike Srpske će obezbijediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve Svete trojice u Mostaru, izjavio je danas predsjednik Republike Milorad Dodik.

“U idućoj godini ćemo okupiti sve javne institucije i rasporediti tu obavezu da crkva može na to da računa”, rekao je Dodik i dodao da je važno je da se to zvrši što prije.

Dodik je istakao da se mora mnogo raditi na tome da se poboljša status Srba u Mostaru, koji sada nije dobar, te naveo problem sa ravnopravnošću prilikom zapošljavanja.


“Sarađuemo sa gradskim i drugim vlastima na federalnom nivou ali moramo da napravimo mnogo više”, istakao je Dodik u izjavi novinarima.

On je rekao da mu je drago da postoji interesovanje ljudi koji su otišli iz Mostara da se vrate, ali dodao da im se mora obezbijediti status koji je siguran, da imaju garanciju da mogu tu da žive, školuju djecu i da rade.

“Hram će biti jedna dobra garancija za sve to”, naglasio je Dodik.

On je napomenuo da se Kancelarija Vlade Srpske nalazi u prostorijama Vladičanskog dvora, da je tu i Konzulat Srbije.

“Tako da je to neki epicenatr okupljanja svih nas, ne da bi provocirali druge”, dodao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da ova crkva u Mostaru više nikada neće biti srušena i da će ostati vječni svjedok napora srpske zajednice koja je u teškim okolnostima uspjela da izdvoji znatna sredstva i održi ovakav odnos prema crkvi.

Saborna crkva Svete Trojice dovršena je na jesen 1873. godine, a osveštana na Lučin dan iste godine. Bila je ukras i jedan od simbola Mostara. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Ova crkva je zapaljena 15. juna 1992. godine, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen. Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, ali za kompletnu obnovu potrebno je još mnogo sredstava jer nisu urađeni enterijer i parter.

Za obnovu ovog hrama najviše su izdvojile Republike Srpska i Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika, među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.
 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: