Nevesinje: Postignuta saglasnost o izgradnji centralnog spomen obilježja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Postignuta saglasnost o izgradnji centralnog spomen obilježja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:25.01.2017.

S namjerom da se postigne opšti konsenzus povodom izgradnje Centralnog spomen obilježja boraca Nevesinja i Hercegovine, načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović, organizovao je juče u zgradi Opštine sastanak opštinskog rukovodstva sa predstavnicima relevantnih boračkih kategorija – Opštinske boračke organizacije, Ratnih veterana Nevesinja, Udruženja djece poginulih boraca „Nasljeđe" i Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

POSTIGNUTA SAGLASNOST O IZGRADNJI CENTRALNOG SPOMEN OBILJEŽJA U NEVESINJU

Avdalović je podsjetio da se ideja o izgradnji Centralnog spomen obilježja javila 2001. godine, kada je održana i javna rasprava na kojoj je punu podršku dobilo idejno rješenje poznatog beogradskog vajara prof. MiodragŽivkovića.

Prilikom opredjeljivanja za ovaj rad, član žirija, vladika zahumsko-hercegovački Atanasije rekao je da ovaj spomenik  predstavlja veličanstveni simbol moralne snage hercegovačkih ustanika u njihovoj istrajnoj i pravednoj borbi za slobodu".

- Veoma mi je bitno da se postigne visok stepen saglasnosti o idejnom rješenju spomenika, kako bi se što prije ušlo u ovaj značajan projekat i počela njegova izgradnja - istakao je  Avdalović precizirajući da se 5-6 mjeseci nakon potpisivanja ugovora može započeti sa realizacijom ove veličanstvene skulpture, koja će objediniti istoriju našeg naroda od slavne Nevesinjske puške do posljednjeg Otadžbinskog rata.

spomenik 3

Spomenička skulptura biće visoka 4,55 metara sa postamentom u gabaritu osnove skulpture visine od 70-100 cm, od kamena. Ukupna cijena izrade Spomen obilježja iznosila bi 74 000 evra, livenje 44 000 evra, kao i autorski honorar. Međutim, profesor Živković je odlučio da svoj honorar redukuje na 30 000 evra, i da, kako je rekao, pomogne realizaciju ovog značajnog objekta iz istorije našeg naroda.

Boračka udruženja podržala su načelnikov prijedlog da Spomen obilježje bude izgrađeno na Gradskom trgu. Očekuje se i njihova potvrda u pismenoj formi do naredne sjednice SO Nevesinje, zakazane 31. januar, kada će se na dnevnom redu naći i Prijedlog odluke o izgradnji Centralnog spomen obilježja.

-Ukoliko odbornici na februarskoj sjednici usvoje odluku o izgradnji spomenika mi bismo mogli imati spomenik za Mitrovdan tekuće godine - nagovijestio je Avdalović.

Na sastanku je bilo govora i o obnovi Spomenika slobode izgrađenog 1928. godine, a porušenog 1941. od strane ustaša, što  je takođe naišlo na podršku prisutnih  i spremnost da se o tome razmišlja u dogledno vrijeme.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: