Nakon posjete privredi Velenja: Interes za saradnju postoji, napravljen prvi korak | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nakon posjete privredi Velenja: Interes za saradnju postoji, napravljen prvi korak

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje/RTRS | Datum:26.01.2017.

Upoznavanje sa dobrim razvojnim praksama, ali i sagledavanje mogućnosti privredne saradnje bili su ciljevi dvodnevne radne posjeti delegacije Vlade i gradova Srpske slovenačkom industrijskom centru Velenje, u kojoj su naš grad predstavljali zamjenik gradonačelnika Mirko Ćurić i načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Marko Rikalo.

Posjetu su predvodili ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić, a pored Trebinja, u delegaciji Srpske bili su i predstavnici Banjaluke, Prijedora, Istočnog Sarajeva i Višegrada.

Zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić za Radio Trebinje kaže da je delagacija imala priliku da posjeti pogone industrijskog giganta „Gorenje“, da prisustvuju prezentacijama još četiri kompanije iz Velenja, te da su se uvjerili u zainteresovanost slovenačkih privrednika da svoje proizvodne kapacitete razvijaju i na prostoru Republike Srpske.

Ljudi su spremni za saradnju i da u tom smislu sagledaju naše mogućnosti, infratsrukturu i kapacitete. Prvi korak je napravljen. Mi ćemo nastojati da im maksimalno izađemo u susret, ukoliko će saradnja biti na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Ćurić za Radio Trebinje po povratku iz Slovenije.

On je dodao da su slovenački privrednici najviše zaineresovani za hercegovačke elektroenergetske potencijale, ali i jeftiniju radnu snagu koja bi njihovim proizvodnim pogonima, ukoliko bi ih razvijali i na našem prostoru, osigurala povoljnije uslove za poslovanje.

Ćurić ističe da je posjeta prečistaču otpadnih voda, milionskom projektu realizovanom zahvaljujući sredstvima iz evropskih fondova, za delegaciju iz Srpske bila značajno iskustvo – na koji način koristiti novčanu podršku koju nude ovi grantovi.

„Ne moramo da izmišljamo toplu vodu, već samo da primjenjujemo praksu onih koji u takvim projektima imaju velika iskustva. Ogroman novac iz fondova ostaje neiskorišćen zbog nedovoljnog znanja kako da se kreira projekat i što se na poziv evropskih fondova kasno reaguje. Naš stav je da projekte treba pripremiti prije poziva, jer kad se objavi – ostaje vremena samo za prilagođavanje projekta uslovima poziva“, pojasnio je Ćurić, dodajući da će se i Grad Trebinja u narednom periodu aktivnije angažovati na projektima kojima bi se moglo aplicirati na sredstva evropskih fondova.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: