JZU Trebinje : Đorđe Vučinić obmanjuje ponovo javnost ! | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

JZU Trebinje : Đorđe Vučinić obmanjuje ponovo javnost !

Izvor: HERCEG TV | Datum:30.09.2023.

Saopštenje za javnost povodom skupštinskog izlaganja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, narodnog poslanika Đorđa Vučinića.

JZU Bolnica Trebinje ''ima problem sa doprinosima i javnim nabavkama''.

 

 

 


S obzirom na jučerašnje skupštinsko izlaganje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, narodnog poslanika Đorđa Vučinića, u kojem je spomenuta Bolnica Trebinje na način da je uvaženi poslanik svjesno, tendenciozno i u negativnom kontekstu manipulisao podacima i pogrešno informisao narodne poslanike i javnost, a u vezi sa zdravstvenim sistemom, imamo obavezu na demanti, odnosno ispravku netačne informacije.
Ova obaveza naročito proističe zbog činjenice da su netačne informacije iznesene u Narodnoj skupštini Republike Srpske, dakle mjestu gdje bi, u ovom slučaju, mladalačku energiju poslanika, skockanu u odijelo i kravatu, morala da prati ozbiljnost i istinitost izlaganja.
U navedenom skupštinskom izlaganju, rečeno je da JZU Bolnica Trebinje ''ima problem sa doprinosima i javnim nabavkama''.
Istina je da Bolnica Trebinje redovno izmiruje sve tekuće doprinose i poreze, zajedno sa platama zaposlenim radnicima, te da u tom smislu ne postoji bilo kakav problem. Takođe, ne postoji bilo kakav poseban problem kada su javne nabavke u pitanju, osim standarne problematike koja inače prati sistem javnih nabavki, s obzirom na svoje specifičnosti, naročito u složenom sistemu poput zdravstva.
Od strane poslanika je takođe izjavljeno da je u jednom od internih bolničkih dopisa potpisanih od strane direktora Bolnice Trebinje, navedeno da ''nema plaćanja troškova za pacijente koji će se liječiti van Republike Srpske''.
Što se tiče upućivanja i liječenja pacijenata u inostranstvo, naročito hitnih stanja, postoje jasno definisane procedure kako i na koji način se upućivanje vrši, a te procedure uključuju konsultacije sa KC Banja Luka, Helikopterskim servisom Republike Srpske, Fondom zdravstvenog osiguranja Republike Srpske itd. Poštujući te procedure, hitni i životno ugroženi pacijenti se redovno i gotovo svakodnevno upućuju u KC Podgorica u Crnoj Gori, kao najbližu referentnu ustanovu, zahvaljujući saglasnostima koje izdaje Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske na čiji teret i idu troškovi liječenja u tim slučajevima.

Osim u KC Podgorica, pacijenti se redovno upućuju i liječe u referentnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.
Dakle, nije tačan navod narodnog poslanika da ''nema plaćanja troškova za pacijente koji će se liječiti van Republike Srpske'', a dopis na koji se poslanik poziva odnosi se na upozorenje o obavezi poštovanja već spomenutih procedura, pa sam kraj predmetnog dopisa glasi:
''Stoga apelujemo na ljekare specijaliste da, prilikom donošenja odluke o upućivanju hospitalizovanih pacijenata na liječenje u inostranstvo, iscrpe sve mogućnosti liječenja pacijenata u našoj ustanovi, odnosno upućivanja u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu u Republici Srpskoj, a da upućivanju u inostranstvo pribjegavaju samo u izuzetnim prilikama, medicinski indikovanim i u slučajevima krajnje hitnosti''.
Kada je u pitanju, ovaj put činjenica, da CT uređaj u Bolnici Trebinje trenutno ne radi, nije istina da su pacijenti uskraćeni za tu vrstu dijagnostike, već se u zavisnosti od procjene doktora, nekim pacijentima uradi usluga magnetne rezonance u Bolnici Trebinje, ili se pacijenti o trošku Bolnice upućuju u Bolnicu Foča ili Bolnicu Nevesinje na CT snimanje.


Inače, javnosti radi, Bolnica Trebinje je u postupku nabavke novog CT uređaja koji predstavlja jedan od najkompleksnijih, samim tim i najskupljih medicinskih uređaja, te je i procedura nabavke složena, a postojeći uređaj koji je u kvaru je starosti preko 13 godina, sa čestim kvarovima i izuzetno skupim popravkama.
U svakom slučaju, očekujemo rješavanje ovog problema veoma brzo.
Narodni poslanik je svoje izlaganje završio sa procjenom da je 99% onoga što je naveo tačno, te da niko, pa ni on sam nije savršen, te se ''hvala Bogu pogriješi''.

Ovim saopštenjem za javnost, menadžment JZU Bolnica Trebinje se oglasio zbog te nesavršenosti i preostalog procenta tačnosti.

JZU Bolnica Trebinje


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: