Neophodno zajedničko kreiranje turističkih ponuda u regionu | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Neophodno zajedničko kreiranje turističkih ponuda u regionu

Izvor: radio Trebinje | Datum:05.10.2023.

Ministar okoliša i turizma Federacije BiH Nasiha Pozder je danas u Trebinju istakla da statistički podaci u ovoj godini govore da je ona rekordna godina po broju posjeta i u RS i FBiH te da ta činjenica raduje.

„Približili smo se broju od milion posjeta što je, zaista, značajan broj, međutim, s druge strane treba da povećamo broj dana ostanka naših gostiju ovdje. Razlozi zašto je taj broj takav su nepovezanost infrastrukturom, pa i uvezanost destinacija gdje po malo kaskamo. Mislim da je to zadatak koji i politika i ministarstva imaju pred sobom i mislim da smo i danas pokazali da smo voljni da razgovaramo i da se povezujemo i sa regionom. Zadatak nam je da stvorimo što podsticajnije i što sigurnije poslovno okruženje“, navela je Pozder na konferenciji za novinare, održanoj u okvbiru regionalne konferencije o turizmu „Ček in“.

Uroš Kandić, državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Srbije je, nakon panela „Rezultati u turizmu i kojim mjerama ih unaprijediti“, istakao da je Trebinje grad koji je zaokružio svoju turističku ponudu.

„Na tom čestitam gradonačelniku i resornom ministru. Na ovom panelu smo zaokružili dvije važne poruke - prva je da se turizam u regionu brzo oporavlja nakon korona virusa, da svi bilježimo odlične rezultate. Što se tiče Srbije ova godina će biti apsolutno rekordna kada su u pitanju brojke u turizmu, prije svega snažno povećanje broja dolazaka stranih turista, kojih je za četvrtinu više u odnosu na prošlu godinu, takođe, i devizni priliv je za desetak odsto viši i računamo da će se ovaj trend nastaviti do kraja godine. Druga poruka sa konferencije jeste da je nužno umrežavanje odnosno kreiranje zajedničkih turističkih proizvoda i nastupi na većim tržištima“, rekao je on.

Ljupčo Janevski, direktor Agencije za promociju i podršku turizmu Sjeverne Makedonije je kazao da je turizam pokazao da je veoma značajan za ekonomiju ne samo regiona nego i svijeta.

„Treba nam još više atrakcija, mi radimo na regionalnom pristupu turizmu. Ono o čemu treba da govorimo jeste brendiranje destinacija i digitalizacija. Turizam ne poznaje granice, turizam poznaje samo destinacije, a one se kreću dokle ljudi imaju povoda da putuju. Pred nama je jedan put kojim treba da svi koračamo i treba da gradimo mostove saradnje“, rekao je on.

Prvog dana regionalne konferencije o turizmu, biće održani i paneli o nedostatku i edukaciji radne snage u turizmu, turističkim centrima kao pokretačima razvoja lokalnih destinacija te događajima kao unapređenju turističke ponude.

Drugog dana, sutra, biće održni paneli o Trebinju kao dijelu regionalnog turističkog proizvoda, uticaju društvenih mreža i influensera na turizam, kao i predavanja o izazovima i prilikama održivog turističkog proizvoda, digitalnom marketingu te stvaranju promotivnog video sadržaja u turizmu.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: