Nevesinje: Raspisani izbori u mjesnim zajednicama, usvojena odluka o izgradnji spomen obilježja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Raspisani izbori u mjesnim zajednicama, usvojena odluka o izgradnji spomen obilježja

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:02.02.2017.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje odbornici su usvojili odluke o raspisivanju izbora u mjesnim zajednicama i izgradnji Centralnog spomen obilježja. Utvrdili su iznos plata opštinskih funkcionera i odborničkog dodatka. Najviše se diskutovalo o komunalnim problemima.

TREĆA REDOVNA SJEDNICA SO NEVESINJE: RASPISANI IZBORI U MJESNIM ZAJEDNICAMA, USVOJENA ODLUKA O IZGRADNJI SPOMEN OBILJEŽJA

Oštra rasprava počela je već prilikom usvajanja dnevnog reda, ali je dalji tok zasjedanja protekao u korektnoj atmosferi.

Odbornik SDS-a Anto Šipovac tražio je da se u dnevni red sjednice uvrsti utvrđivanje uslova pod kojima se može koristiti Velika sala SO prigovarajući načelniku da nije dao odobrenje da se u opštinskoj sali održi sjednica Opštinskog odbora SDS-a. Nakon vanredne pauze skupštinska većina je odbacila ovaj zahtjev najavljujući  da će o tome raspravljati na narednoj sjednici. Nije prihvaćen ni prijedlog Jovana Vasiljevića da se sa dnevnog reda skine Prijedlog odluke o izgradnji Centralnog spomen obilježja. Vasiljević je smatrao da bi prethodno trebalo izmijeniti raniju skupštinsku odluku o izgradnji Spomenika kralju Petru i nevesinjskim ustanicima. Predsjednik Skupštine opštine Momčilo Vukotić obrazložio je da je sada prioritet izgradnja novog spomenika, ali da se nije odustalo ni od obnove spomenika porušenog 1941. godine.

Odluka o raspisivanju izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica usvojena je glasovima skupštinske većine, dok su odbornici opozicije bili uzdržani. Izbori bi trebalo da se održe 9. aprila ove godine u 17 mjesnih zajednica. Odbornik PDP-a Siniša Kilibarda rekao je da ova stranka nije podržala Odluku jer nije ispoštovan zakonski rok za održavanje izbora. Sekretar Opštinskog parlamenta Miroslavka Muratović objasnila je da je datum predložen u mjesecu kada se očekuju povoljnije vremenske prilike, a potrebno je i da Centralna izborna komisija dostavi izvod iz Biračkog spiska.

Na jučerašnjoj sjednici je usvojena Odluka o komunalnom redu na području opštine Nevesinje kojom se utvrđuju uslovi i način pružanja komunalnih usluga. Nakon uvodnog izlaganja predsjednika Komisije za izradu ovog dokumenta Milovana Cvijetića razvila se široka skupštinska diskusija koja nije imala stranački predznak. Odbornici su se složili da  su kvalitetne komunalne usluge u interesu svakog građanina. Nakon sugestija odbornika Suzane Kešelj, Siniše Kilibarde, Ognjena Kuljića, Milosava Uljarevića i Jovana Vasiljevića data je jednoglasna podrška predloženom dokumentu.

SO 3 3

Na jučerašnjoj sjednici odbornici su utvrdili visinu plata opštinskih funkcionera i odborničkog dodatka. Kako je obrazložio načelnik opštine Milenko Avdalović u odnosu na raniju odluku plate funkcionera su smanjene za 10%, a visina odborničkog dodatka je ograničena na 50% prosječne neto plate  (ranije 55%)  isplaćene u opštinskoj upravi u prethodnoj godini. Odluke su usaglašene sa važećim Zakonom o lokalnoj samoupravi RS.

Jednoglasnu podršku odbornika danas je dobila Odluka o izgradnji Centralnog spomen obilježja na Gradskom trgu. Prethodno je načelnik opštine Milenko Avdalović  potvrdio da će spomenik raditi poznati vajar Miodrag Živković čije su idejno rješenje 2002. godine izabrali građani Nevesinja. Avdalović je rekao da je za igradnju spomenika dobijena opšta saglasnost opštinskih boračkih organizacija i udruženja. Prema njegovim riječima, projekat će koštati 150.000 KM, pri čemu će iz opštinskog budžeta  za ovu namjenu biti izdvojeno 100.000 KM.

SO 3 4

U preostalom dijelu sjednice nije bilo odborničkih diskusija. Usvojene su odluke o raspisivanju javnog konkursa za izbor i imenovanje sekretara Skupštine opštine i direktora Vrtića „Sveta Evgenija carica Milica“, a utvrđena je i Lista stručnjaka za imenovanje u konkursne komisije za popunu upražnjenih radnih mjesta službenika u opštinskoj upravi Nevesinje.


Tekst: Dragan Grahovac


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: