I Trebinje u projektu: Jedinstvenom bazom do kvalitenijeg upravljanja nekretninama | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

I Trebinje u projektu: Jedinstvenom bazom do kvalitenijeg upravljanja nekretninama

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:02.02.2017.

Trebinje je jedan od 11 gradova i opština u Republici Srpskoj u kojem će se ubuduće primjenjivati adresni registar i registar kupoprodajnih cijena, s ciljem uspostavljanja jedinstvene evidencije lica i kućnih brojeva stambeno-poslovnih objekata, te baze podataka o cijenama po kojima se trguje nekretninama na području grada.

Ovo je rečeno na današnjem sastanku gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića sa direktorima uprava za geodetsko-imovinske pravne poslove RS Milošem Komljenovićem i Federacije BiH Željkom Obradovićem, te ambasadorom Švedske u BiH Andersom Hegelbergom.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je naglasio da uspostavljanje ovih evidencija ima i druge pogodnosti za lokalnu zajednicu i njene građane.

„Ova dva projekta su veoma važna za Trebinje zato što ćemo imati bolji uvid u naplatu poreza na nepokretnosti, što će nam omogućiti kontrolu dosadašnjih računa, te prijavu imovine u našem gradu. Adresar nepokretnosti će svakom građaninu obezbijediti da lakše dođe do podataka o svojoj imovini i na jednostavniji način završavaju obaveze“, naglasio je Petrović.

Miloš Komljenović, direktor Uprave za geodetsko-imovinske pravne poslove RS, istakao je da je riječ o programu švedske geodetske uprave koja je, uz podršku Norveške, u okviru CILAP projekta, donirala bespovratna sredstva kao podršku uspostavljanju zemljišne administracije u Federaciji BiH i RS.

„U Trebinju smo u završnoj fazi na projektu adresnog registra, koji je bitan zbog tačnih adresa, naročito službama koje rade u korist građana – policiji, Hitnoj pomoći, CIPS-u, Zavodu za statistiku i slično“, rekao je Komljenović.

On napominje da je registar kupoprodajnih cijena od izuzetne važnosti za Gradsku upravu Trebinja, te da su za prethodnih pet mjeseci unijeli 249 kupoprodajnih ugovora vezanih za promet nekretnina u Trebinju.

„Jedan od osnovnih prihoda grada Trebinja je porez na imovinu. Ako Gradska uprava ne zna status nekretnina grada, postavlja se pitanje kako će naplatiti taj porez. Zato je bitno da razmjenimo iskustva sa gradskom, ali i poreskom upravom koja obavlja fizički dio posla“, pojasnio je Komljenović.

Prema riječima ambasadora Švedske u BiH Andersa Hegelberga, riječ je o projektu vrijednom 6 miliona eura, čija je realizacija počela 2013. godine u cijeloj BiH.

Današnjem sastanku u gradskoj upravi prisustvovali su i savjetnik za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske u BiH Mari Bergstrom, te predstavnik norveške geodetske uprave Marija Lodin.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: