Saradnja sa Makedonijom: Zajedničkim projektima prema evropskim fondovima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Saradnja sa Makedonijom: Zajedničkim projektima prema evropskim fondovima

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:04.02.2017.

Potencijali saradnje Trebinja sa gradovima i opštinama u Makedoniji na projektima kojima bi zajednički konkuristali na sredstva evropskih fondova – bila je tema sastanka gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića i otpravnika poslova Ambasade Makedonije u BiH Aleksandra Krstevskog, koji boravi u radnoj posjeti našem gradu.

Gradonačelnik Petrović rekao je novinarima da je u razgovorima sa predstavnikom makedonske ambasade zaključeno da je potrebno napraviti protokol o saradnji sa srodnim gradovima i opštinama u Makedoniji kako bi se stvorili uslovi da se projektima od obostranog interesa konkuriše na sredstva IPA fondova, namijenjena saradnji u regiji.

„Oblast Kavadaraca ima slične, mediteranske klimatske uslove kao i naše Trebinje i poznato je po uzgoju sličnih sorti vinove loze koje se uzgajaju i na našem području.  U tom smislu ambasador se obavezao da će nas uvezati na način da kroz zajedničke projekte gradimo bolje uslove za život građana i kod nas i u Kavadarcima“, rekao je Petrović.

On je dodao da važnu ulogu u povezivanju i njegovanju prijateljskih odnosa imaju i Makedonci koji žive u Trebinju iz Udruženja nacionalnih manjina Istočne Hercegovine, čiji je predstavnik Dušan Minov prisustvovao današnjem sastanku, a koje će ubuduće, obećao je Petrović, „imati značajno bolji oslonac u gradskoj administraciji nego što je to do sada bio slučaj“.

Otpravnik poslova makedonske ambasade u BiH istakao je da će danas ostvareni „lični kontakti biti podsticaj na buduću saradnju iz raznih oblasti i u obostranom interesu“.

On je dodao "da je kulturna saradnja jedan način, ali da su privredna i ekonomska saradnja one koje nas trebaju više vezati“.

Radićemo na uspostavljanju boljih veza na način da iskoristimo potencijale određenih finansijskih institucija, kao što su IPA fondovi. BiH ulazi u taj proces, a Makedonija je već prešla određeni put i ima iskustvo – tako da vam naši kapaciteti stoje na raspolaganju kako bi se Trebinje i ova regija što bolje pripremili da zajednički iskoristimo te finansijske mogućnosti za obostranu dobrobit“, rekao je Krstevski.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: