Nevesinje: Funkcionisanje mjesnih zajednica - tema sastanka sa načelnikom opštine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Funkcionisanje mjesnih zajednica - tema sastanka sa načelnikom opštine

Izvor: www.opstinanevesinje.rs | Foto: www.opstinanevesinje.rs | Datum:13.02.2017.

U sklopu projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ Vlade Švajcarske i Vlade Švedske koji provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fondacija za razvoj i demokratiju organizovala je u velikoj opštinskoj sali sastanak načelnika opštine Nevesinje Milenka Avdalovića sa građanima, predstavnicima mjesnih zajednica, nevladinog sektora i medija.

Projekat vrijedan 14,5 miliona maraka UNDP u BiH provodi u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom pravde FBiH, Ministarstvom za upravu i lokalnu samoupravu RS, Vladom Brčko Distrikta i entitetskim savezima opština i gradova.

Opština Nevesinje učestvuje u projektu među 23 jedinice lokalne samouprave i 120 mjesnih zajednica u BiH, od kojih su na području Nevesinja u projekat uključene mjesne zajednice Drežanj, Luka, Kifino Selo, Zovi Do, Pridvorci i Bijenja.

Dijalog sa načelnikom bio je usmjeren na planove razvoja opštine kroz prizmu građanske participacije, sa naglašenom novom ulogom mjesnih zajednica, kao centara direktnog učešća građana u opštinskim procesima.

Na ovom konstruktivnom sastanku najviše pažnje posvećeno je predstojećim izborima u mjesnim zajednicama, učešću građana u planiranju i kreiranju opštinskog budžeta, komunalnim temama, privrednom razvoju, socijalno ugroženima i drugim kategorijama, te poboljšavanju komunikacije sa građanima.

"Obišao sam sve mjesne zajednice u predizbornoj kampanji i zabilježio probleme sa kojima se građani susreću. Namjeravam to nastaviti i kao načelnik Opštine" - rekao je Avdalović i pohvalio rad dosadašnjih predsjednika Savjeta MZ.

On je istakao važnost sagledavanja problema na nivou mjesne zajednice i njegovog prenošenja na nadležne službe i organe koji mogu pomoći u rješavanju istog, te najavio obilazak MZ-a od strane stručnih službi Skupštine opštine koje će imati zadatak da građanima objasne način na koji će glasati.

Načelnik Avdalović ocijenio je građane kao najveći potencijal Nevesinja koji iziskuje veće angažovanje opštinske vlasti prilikom rješavanja njihovih prioritetnih životnih i infrastrukturnih problema. Aktuelno je rješavanje problema vodosnabdijevanja i kanalizacije, što je prema njegovim riječima najveći prioritet u opštini.

Projekat podrazumijeva i međusobno povezivanje mjesnih zajednica i partnerstva sa organizacijama civilnog društva. Očekivani dugoročni efekti će se ogledati u aktivnijem angažovanju građana, efikasnijem pružanju opštinskih usluga i jačanju opšteg povjerenja građana u javne institucije. 


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: