Izbori 18. i 19. marta: Šta je nova uloga mjesnih zajednica? | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Izbori 18. i 19. marta: Šta je nova uloga mjesnih zajednica?

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:22.02.2017.

Mjesne zajednice grada Trebinja, reorganizovane nedavno donesenom novom skupštinskom odlukom, kao posrednici između potreba građana i administracije imaće značajniju ulogu u kreiranju politika Gradske uprave, a novi način biranja članova savjeta – obezbijediće im i puni legitimitet u toj ulozi.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Grada Trebinja Nenad Milićević za Radio Trebinja kaže da su mjesne zajednice novom odlukom podijeljene u sektore sa približno 300 stanovnika, a svaki će imati svog predstavnika u savjetu mjesne zajednice.

Izabrani članovi među sobom biraju predsjednika savjeta i praktično biće ovlašćeni da predstavljaju Gradsku upravu „na terenu“, da sagledavaju stanje i budu prva adresa na koju će građani moći da ukazuju na potrebe, delegiraju probleme, kandiduju projekte…

„Jer, niko ne zna bolje od njih samih šta se dešava u njihovoj ulici ili dijelu naselja i koji su to problemi. Ideja je da građani sa svojim zahtjevima dolaze u mjesnu zajednicu, njih potom savjet razmatra, određuje prioritete i probleme kandiduje prema Gradskoj upravi“, pojašnjava Milićević.

Milićević ističe da uveliko teku pripreme za izbore članova savjeta mjesnih zajednica, koji će biti održani narednog mjeseca.

U toku je kompletiranje biračkih spiskova koji će, zajedno sa mapama na kojima su označeni sektori, biti istaknuti u prostorijama mjesnih zajednica na uvid građanima.

„Prva faza je kandidatura. Građani se morati da dođu u prostorije mjesne zajednice sa ličnom kartom i svojim potpisom daju podršku nekom kandidatu. Dakle, neće biti sakupljanja potpisa po kućama. Broj potrebnih potpisa za kandidaturu zavisi od broja birača: na primjer za najveću mjesnu zajednicu Gorica za kandidaturu je potrebno 60 potpisa“, pojašnjava on.

Postupak kandidovanja u gradskim mjesnim zajednicama biće proveden od 6. do 10. marta, u vremenu od 10 do 14 i od 16 do 19 časova. U ruralnim mjesnim zajednicama stanovnici će potpisima moći da kandiduju svoje predstavnike sektora od 10. do 12. marta, u vremenu od 10 do 17 časova.

Izbori u gradskim mjesnim zajednicama, dodaje Milićević, zakazani su za 18. mart, a sutradan će biti održani i u ruralnim mjesnim zajednicama. Pravo da izaberu svoje predstavnike građani će moći da iskoriste u vremenu od 9 do 18 časova.

Za razliku od ranije netransparantne prakse, procedura kojom će po novoj odluci biti birani članovi savjeta mjesnih zajednica potvrdiće njihov autoritet među građanima sektora koji ih kandiduju i legitimitet da predstavljaju njihove interese na mjestima gdje se odlučuje.

„Kada nekoga u svom sektoru podrži 60 ljudi, to ipak znači da on u svom dijelu grada ima određeni autoritet i legitimnost da ih predstavlja, da mu građani vjeruju da će on učiniti nešto na rješavanju svakodnevnih problema sa kojima se susreću. I neće više moći da se dešava ono što je ranije bilo praksa – da su svi članovi savjeta nekih mjesnih zajednica iz jedne ulice i kad bi nešto i ostvarili na rješavanju problema – to se uglavnom odnosilo na tu njihovu ulicu. Ostali su se osjećali zapostavljenim“, naglašava Milićević.

On očekuje i podršku medija na animiranju građana da se u što većem broju uključe u izbore, kako bi budući članovi savjeta mjesnih zajednica u što većoj mjeri bili izraz njihove volje i povjerenja.

Milićević ističe da nije planirana novčana naknada za članove savjeta, ali da će Gradska uprava naći način da nekim projektom više i riješenim problemom nagradi najaktivnije i najuspješnije mjesne zajednice.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: