Dodik: Ročište protiv mene može nanijeti ozbiljnu štetu BiH | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Dodik: Ročište protiv mene može nanijeti ozbiljnu štetu BiH

Izvor: rtrs | Datum:06.03.2024.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da će proces koje se protiv njega vodi u Sudu BiH "sahraniti" taj sud, a postoji mogućnost i da nanese ozbiljnu štetu BiH.
 

Dodik je rekao da ide na ročište da bi pokazao da je sve to apsurd, da ništa nije kriv i da je situacija nakaradna.

On je za Kliks rekao da je sve jasno kada se pogleda biografija žene koja sada sudi, koja je oslobodila optužene za zločine nad Srbima u Konjicu, a da je te iste ljude kasnije osudio Haški tribunal za iste zločine.

- Kako možete da budete pravnik i prihvatite činjenicu da stranac, neovlašten, interveniše odlukom u zakonu i vi na osnovu toga sudite? Znači sve je ovdje nelegalno - sud, Kristijan Šmit, jedini Milorad Dodik je legalan - dodao je predsjednik Srpske.

Za Ustavni sud BiH je rekao da je inkvizicijski, da ne doprinosi stabilizaciji, već rasturanju BiH koju će na kraju i razvaliti BiH.

On je naglasio da mora biti riješeno pitanje stranih sudija da bi Srpska tek tada prihvatila i poštovala takav sud.

Na pitanje da li je u koliziji njegov odnos prema Rusiji i podrška evropskom putu BiH, Dodik je rekao da misli da je to veoma spojivo.

- Zato što je neko pakostan u Evropi i zato što mu nešto ne ide u Evropi, što bi mi njih pratili - naveo je Dodik i upitao šta je to uradio ruski predsjednik Vladimir Putin protiv FBiH i zašto bi Sarajevo imalo negativan stav.

Dodik je ponovio da ne postoji nijedna odluka prema kojoj BiH uvodi sankcije Rusiji.

Govoreći o auto-putu Beograd-Sarajevo, Dodik je rekao da Turska želi da pomogne i da je ono što su ponudili BiH veoma prihvatljivo u finansijskom okviru.

On je pojasnio da u parlamentima BiH i Turske treba da se donese sporazum koji bi omogućio da se to ostvaruje putem međudržavnih sporazuma.

- Da bi to imali, moramo da imamo jasno definisane trase, što je u Republici Srpskoj učinjeno, ali ne i u Federaciji BiH - naveo je Dodik.

On je dodao da treba dogovoriti kuda ide trasa kroz Brčko.

- Mi ćemo preuzeti dio koji ide prema nama, a FBiH da uzme onaj koji ide prema Tuzli - rekao je Dodik i dodao da to međutim, nekima to ne odgovara.

Dodik je istakao da Republika Srpska funkcioniše, izmiruje sve svoje obaveze, i plate i penzije, pogotovu obaveze prema inostranstvu.

Što se tiče štrajka u pravosuđu u Srpskoj, Dodik je rekao da to pitanje traje 15-20 godina, kada su intervencijama stranaca sudijama date veće plate, a daktilografi i drugi zaposleni ostali su ispod crte.

- To treba riješiti tako - sudijama smanjiti plate, a povećati tim radnicima, zadržati u istom okviru - dodao je Dodik.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: