Nevesinje: Delegacija NSRS uključena u prevazilaženje spora u Sopiljima | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Nevesinje: Delegacija NSRS uključena u prevazilaženje spora u Sopiljima

Izvor: www.opstinanevesinje.rs | Datum:07.03.2017.

Delegacija Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine Republike Srpske zajedno sa Ombudsmenom BiH Ljubinkom Mitrovićem boravila je u Nevesinju, gdje su održani sastanci sa opštinskim rukovodstvom i stanovnicima sela Sopilja, s ciljem pronalaženja modusa za rješavanje dugogodišnjeg sudskog spora oko korištenja seoskog puta.

Spor u selu Sopilja se vodi oko seoskog puta koji prelazi preko imanja Luke Čuljka, koji ga je zatvorio i time onemogućio prolaz porodicama Kovačević, Matković i Spremo. Sudski spor oko služnosti puta dobija i krivični epilog u kojem Luku Čuljka poslije sedam puta prekršene sudske zabrane zatvaranja spornog puta, prije okončanja postupka Okružni sud u Trebinju kažnjava sa 130 dana zatvora. Jedinstvena zatvorska kazna posljednjom odlukom suda preinačena je u novčanu kaznu u iznosu od 13.000 KM, koja do danas nije izmirena.

Predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Slobodan Protić rekao je da se odbor već duži vremenski period bavi problematikom spora u Sopiljima i da su odlučili da dođu u radnu posjetu i na terenu se upoznaju sa situacijom.

„Porodice Kovačević, Matković i Spremo su se u više navrata obraćale našem odboru navodeći probleme koje imaju sa komšijama i mi smo pokušavali da dobijemo odgovore od institucija u čijoj je nadležnosti ovaj slučaj. Obraćali smo se Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ombudsmenu za ljudska prava, imali smo kontakte sa predstavnicima opštine Nevesinje i narodnim poslanicima iz Hercegovine, ali bez obzira na sve napore problem nije rješavan“, kaže Protić.

Protić ističe kako je ovo klasičan primjer nefunkcionisanja institucija vlasti, prije svega sudske vlasti.

„Ako imate problem u kojem je policija 440 puta izlazila na lice mjesta, a taj problem se nikako ne rješava, onda vi to ne možete racionalno da objasnite. Ono što želim da poručim je da smo mi narodni poslanici i kada su u pitanju problemi građana, bilo gdje mi smo voljni da dođemo i doprinesemo da se ovaj problem prevaziđe“, kaže Protić.

Isto mišljenje dijeli i Ombudsmen Ljubinko Mitrović koji je u razgovoru sa mještanima rekao da se ne može pomiriti sa činjenicom da postoji problem koji država ne može da riješi i da postoji ozbiljan problem u institucijama koje ne obavljaju svoj posao. Mitrović kaže da nema ovlaštenje da se mješa u rad pravosuđa, ali da ima obavezu da nastavi da prati ovaj slučaj, poboljša koordinaciju između nadležnih institucija i doprinese da se ovaj slučaj mirno završi.

Predsjednik Skupštine opštine Nevesinje Momčilo Vukotić podsjetio je da je spor između porodica Čuljak i Kovačević počeo 2008. godine.

„Nakon dugogodišnjeg spora, gospodin Čuljak je na sporni put stavio kapiju i zabranio prolaz svim drugim mještanima sela. Tim putem se sigurno prolazilo zadnjih 100 godina, to tvrdim i to znaju svi“, kaže Vukotić i dodaje da je siguran da je jedini krivac sud koji odlaže rješavanje ovog spora i komplikuje situaciju. Vukotić ističe da je jedino pozitivno što do sada nije bilo fizičkog obračuna između strana koje su u sporu, te da je ovo jedan od najtežih slučajeva koji se dogodio u Nevesinju i da se nada kako će se ovaj spor, nakon današnjeg sastanka, rješavati ubrzanom dinamikom.


Podsjećamo, ovu temu smo radili u okviru našeg političkog magazina "Trougao" i zaista, nejasno je kako država nema rješenje za ovaj problem.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: