Usvojen nacrt budžeta opštine Nevesinje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Usvojen nacrt budžeta opštine Nevesinje

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:11.03.2017.

Na jučerašnjoj sjednici Skupštine opštine Nevesinje većinom glasova usvojen je Nacrt budžeta opštine Nevesinje u iznosu od 6,55 miliona maraka. Iako je bilo oprečnih diskusija, zasjedanje je proteklo u korektnoj atmosferi. Programi rada i poslovanja javnih ustanova, vatrogasne jedinice, civilne zaštite, inspekcijskih službi i komunalne policije prihvaći su jednoglasno.

USVOJEN NACRT BUDŽETA OPŠTINE NEVESINJE

Kao što se i očekivalo, najšira skupštinska rasprava vođena je oko Nacrta budžeta za 2017. godinu.

Vršilac dužnosti Odjeljenja za finansije Zorka Umićević detaljno je prezentovala strukturu planiranih prihoda i rashoda naglašavajući da je dokument proslijeđen i Ministarstvu finansija RS, a naredne sedmice biće provedena i javna rasprava. Prema njenim riječima, budžet je oko 3% manji u odnosu  na prošlu godinu, a ako bi se izuzeo prošlogodišnji prihod od kreditnog zaduženja bio bi i nešto veći nego za 2016. godinu.

Najviše prihoda 4.389.900 KM trebalo bi da se ostvari od indirektnih poreza, a u strukturi rashoda najveća stavka su tekući troškovi. Za kapitalne investicije planirano je da se izdvoji 310.000 KM.

Odbornici SDS-a su ocijenili da su neporeski prihodi preambiciozno planirani. Prigovorili su da su povećani rashodi za lična primanja zaposlenih u opštinskoj administraciji i da su grantovi za pojedina udruženja i sportske klubove smanjeni. Iz PDP-a su zamjerili predlagaču da budžet nema razvojnu komponentu i da se trećina sredstava troši na zaposlene u opštini. Tražili su i veća izdvajanja za sport i omladinsku politiku.

Iz SNSD-a su odgovorili da su rashodi za lična primanja povećani jer je stara vlast zaposlila četiri nova radnika. Smatraju da je prirodno da novi načelnik za šefove opštinskih odjeljenja odabere ljude od povjerenja.

Za SRS – Srpska u sigurne ruke okvirni plan budžeta je prihvatljiv, ali su najavili da će tokom javne rasprave uložiti više amandmana za drugačiju raspodjelu budžetske potrošnje. Iz Socijalističke partije su konstatovali da je za spomen obilježje, stipendije i projekat reciklaže otpada ove godine planirano da se rashodovna strana optereti sa 450.000 KM više nego prošle godine, pa su rashodi na drugim stavkama morali biti smanjeni.

Raspravu o Nacrtu budžeta zaključio je načelnik opštine Milenko Avdalović naglašavajući da se prilikom projekcije prihoda i rashoda rukovodio da budžet bude realan, ostvariv i pravedan. Najavio je da će Nevesinje uskoro posjetiti predsjednik RS, premijer i više ministara sa kojima će dogovoriti modalitete pomoći opštini.

Nacrt budžeta usvojen je sa 13 glasova „za“, pet „protiv“ i jednim „uzdržanim“ glasom.

O ovom dokumentu biće provedena javna rasprava i nakon još jednog uvida od strane Ministarstva finansija RS, konačna verzija biće ponuđena odbornicima na usvajanje.

SO4 5

U preostalim tačkama dnevnog reda nije bilo mnogo diskusija.

Podnoseći Informaciju o stanju bezbjednosti na području opštine Nevesinje, komandir Policijske stanice Slavenko Lučić je konstatovao da tokom 2016. godine nije bilo težih krivičnih djela koja bi mogla izazvati uznemirenje građana. Nije bilo ni saobraćajnih nezgoda sa poginulim licima čime se Nevesinje izdvaja od ostalih istočno-hercegovačkih opština.

Na jučerašnjoj sjednici odbornici su dali jednoglasnu podršku programima rada i poslovanja javnih ustanova čiji je osnivač opština Nevesinje – Doma zdravlja, Radio Nevesinja, Centra za socijalni rad, Narodne biblioteke, Dječijeg vrtića i Turističke organizacije. Nešto više pažnje izazvao je izvještaj v.d. direktora Doma zdravlja Žarka Tamindžije. On je najavio da će nakon završene adaptacije objekta i završetka specijalizacije nekoliko ljekara primarna zdravstvena zaštita u Nevesinju biti podignuta na veći nivo. Odbornici su mahom pohvalili rad menadžmenta Doma zdravlja. Jedina primjedba bila je vezana za štetu koju je izvođač radova napravio zbog neispunjavanja dogovorenih rokova.

Uz kraće diskusije usvojeni su programi rada Teritorijalne vatrogasne jedinice i  Opštinskog štaba civilne zaštite, te Informacija o realizaciji Strategije razvoja opštine Nevesinje za 2016. godinu. Bez rasprave su prihvaćeni izvještaji o radu inspekcijskih službi i komunalne policije.

SO4 3

Zamjenik načelnika opštine, Milutin Samardžić, predstavio je Program sanacije i održavanja lokalnih puteva u 2017. godinu navodeći da je za ovu namjenu iz budžeta planirano da se izdvoji 45.000 KM. Opozicija smatra da ta sredstva nisu dovoljna, ali je ipak podržala predloženi Program sanacije.

Opštinski parlament je danas razriješio članove upravnih odbora Doma zdravlja, Radio Nevesinja, Centra za socijalni rad i Narodne biblioteke po preporuci Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH. Sporno je bilo imenovanje Komisije za izbor članova upravnih odbora čiji je osnivač opština Nevesinje, pa je preporučeno da se izabere nova komisija.

Do završetka provođenja konkursne procedure, juče je doneseno Rješenje o imenovanju vršilaca dužnosti članova  upravnih odbora.

SO 4 1

DRAGAN GRAHOVAC


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: