Tamindžija: HE "Dabar" na mreži za četiri godine | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Tamindžija: HE "Dabar" na mreži za četiri godine

Izvor: Radio Nevesinje | Foto: Radio Nevesinje | Datum:24.03.2017.

Nakon što su otklonjeni problemi koji su usporavali realizaciju projekta HE „Dabar“ radovi su krenuli punom parom. Prema riječima izvršnog direktora HET-a za proizvodnju i tehničke poslove i narodnog poslanika Ilije Tamindžije, ako sve bude teklo prema planu, elektrana bi na mreži trebala biti za tri i po do četiri godine.

TAMINDŽIJA: HE „DABAR“ NA MREŽI ZA ČETIRI GODINE

On je podsjetio da je ranije utvrđenu dinamiku radova poremetila tužba federalnog Ministarstva ekologije i turizma za poništenje Studije uticaja HE „Dabar„ na životnu sredinu.

"Iako smo bili sigurni da je Studija urađena po zakonskim procedurama zasnovanim na realnim i tehničkim pokazateljima, nismo mogli biti neozbiljni da donosimo odluke o višemilionskim ulaganjima dok postoji bilo kakav spor" – pojasnio je Tamindžija.

Čim je Vrhovni sud RS potvrdio zakonitost rješenja o odobravanju Studije uticaja HE "Dabar" na životnu sredinu raspisan je tender za izgradnju dovodnog tunela, kapitalnog objekta u sistemu „Gornjih horizonata“. Njegova realizacija trajaće četiri godine. Tamindžija kaže da je u toku priprema tenderske  dokumentacije za izgradnju brane i elektro-mašinske zgrade.

Vlada RS je donijela investicionu odluku za HE „Dabar“ ukupne vrijednosti 352 miliona KM. Tamindžija je potvrdio da su svi dosadašnji radovi finansirani iz vlastitih sredstava i da je sada prema Vladi RS upućen zahtjev za kreditno zaduženje kako bi se projekat mogao isfinansirati do kraja.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: