Do posla kroz projekte Zavoda za zapošljavanje | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Do posla kroz projekte Zavoda za zapošljavanje

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:24.03.2017.

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske raspisao je javni poziv za šest projekata zapošljavanja i samozapošljavanja, a na bespovratna sredstva ukupne vrijednosti 10,7 miliona KM nezaposleni sa evidencije zavoda i poslodavci moći će da apliciraju do 19. aprila.

U zavodu ističu da će se kroz ovogodišnji program samozapošljavanja i zapošljavanja stvoriti uslovi da u Republici Srpskoj posao nađe 2.548 osoba, te da pravo učešća u slučaju svih šest projekata imaju osobe koja aktivno traže posao i bile su na evidenciji biroa prije objavljivanja javnog poziva.

Najviše novca za boračke kategorije

Direktor Zavoda za zapošljavanje – Filijale Trebinje Dragan Popović za Radio Trebinje pojašnjava da je za prvi projekat, namijenjen samozapošljavanju, obezbijeđan fond od 2 miliona KM, a planirano je da 400 nezaposlenih u Republici Srpskoj dobije po 5.000 KM za pokretanje vlastitog biznisa.

„Nezaposlena lica koja će koristiti subvenciju za samozapošljavanje u obavezi su da obezbijede biznis plan i prođu obuku iz preduzetništva. Mi smo u dogovorima sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Trebinje da zajedno organuzujemo takve obuke kroz koje će dobiti i biznis plan“, pojašnjava Popović.

Drugi projekat, dodaje on,  usmjeren je na samozapošljavanje boračkih kategorija kroz novčanu podršku pokretanju biznisa, za šta je Zavod za zapošljavanje ove godine namijenio i najviše novca – 4,5 miliona KM.

Predost u visini novčane podrške imaće djeca poginulih boraca, njih 100, koji će moći da apliciraju na iznose od 8.000 KM. Istom broju ratnih vojnih invalida biće ponuđeno po 5.000 KM, dok je za 800 nezaposlenih demobilisanih boraca VRS namijenjeno po 4.000 KM subvencije.

Projekat podrške zapošljavanju lica iznad 50 godina, pojašnjava Popović, obezbjeđuje subvencije poslodavcima u iznosu od 4.000 KM po osobi zaposlenoj na neodređeno vrijeme sa 50 i više godina starosti, a ovim programom obezbijeđeno je milion KM za 250 nezaposlenih sa evidencije u Republici Srpskoj.

Projektom podrške zapošljavanju Roma omogućene su subvencije za samozapošljavanje na minimalno 12 mjeseci u iznosu od 5.000 KM za osobe romske nacionalnosti koji pokrenu vlastiti biznis, te finansiranje poslodavca po 6.000 KM za svaku osobu zaposlenu na minimalno godinu dana iz ove populacije.

Iznos od 2,5 miliona KM zavod je izdvojio za projekat sticanja jednogodišnjeg radnog iskustva za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci, namijenjen mladima do 30 godina starosti sa visokom stručnom spremom. Ovim programom planirano je finasiranje pune bruto plate za 100 djece poginulih boraca u iznosu od 9.552 KM po pripravniku, a neto plate za 257 osoba u iznosu od po 6.000 KM.

Posljednji projekat odnosi se na obuku, dokvalifikacije i prekvalifikacije nezaposlenih za šta je iz sredstava Zavoda za zapošljavanje obezbijeđeno 500 hiljada KM, za 500 lica sa evidecije biroa kojima će za ovu namjenu biti odobreno do 1.000 KM.

U Trebinju prošle godine zaposlene 104 osobe

Popović za Radio Trebinje kaže da je prošle godine kroz programe podrške samozapošljavanju i zapošljavanju, na nivou trebinjske filijale koja obuhvata sedam hercegovačkih i opštine Foča i Kalinovik, posao našlo 442 nezaposlenih, ili 40% više u odnosu na projekte iz 2015.

Dodaje da je ukupno 612 zahtjeva prošle godine odobreno njih 350, dok je 2,1 milion KM bio iznos ukupno odobrenih sredstva programa na nivou filijale.

„Na nivou Biroa Trebinje prošle godine bila su 174 zahtjeva ili 200% više nego godinu prije, 104 lica su našla posao, što je takođe dvostruko više nego 2015, a ukupno je za područje našeg grada odobreno 472.536 KM“, ističe Popović.

On dodaje da kontrole utroška dodjeljenih sredstava nisu zabilježile nijedan slučaj zloupotrebe, a i ove godine od korisnika očekuje korektan odnos prema obavezama iz ugovora.

Sve ozbiljniji interes Hercegovaca za novčanu podršku samozapošljavanju i zapošljavanju obećava da će i ove godine veliki broj i nezaposlenih i poslodavaca u projektima zavoda tražiti svoju šansu.

„Iskustva su da imamo sve veći broj nezaposlenih koji su zainteresovani da sami pokrenu biznis i da se zaposle na taj način. Osobe koje su prošle godine koristile naš program samozapošljavanja, ove godine se javljaju kao poslodavci koji sada žele da zaposle druge u biznisu koji su sami pokrenuli“, ističe Popović.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: