Trebinje: Skupština grada donijela odluku o kreditnom zaduženju | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Trebinje: Skupština grada donijela odluku o kreditnom zaduženju

Izvor: Radio Trebinje | Datum:11.04.2017.

Skupština grada Trebinja na današnjoj sjednici donijela je odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju Grada Trebinja u iznosu od 6.340.000 KM, radi finansiranja prenesenih obaveza i ugovorenih kapitalnih investicija.

Odbornici su na prethodnom zasjedanju usvojili informaciju o stanju prenesenih neizmirenih obaveza, prema kojoj ukupna dugovanja Grada Trebinja – prema zaposlenim radnicima i dobavljačima, po osnovi sklopljenih a neisplaćenih ugovora za kapitalne projekte, za sudske presude, prošlogodišnji regres radnicima, te nevraćene pozajmice sa računa od hidroakumulacija – iznose 6.340.000 KM, a na prijedlog skupštinske većine donesen je i zaključak – da se nasljeđeni dug pokrije kreditnim zaduženjem.

Prema danas usvojenoj odluci, kredit će se realizovati jednokratno za dio koji se odnosi na finansiranje prenesenih obaveza u iznosu od 4.157.000 KM, a sukcesivno prema rokovima i dinamici realizacije kapitalnih investicija do iznosa od 2.183.000 KM.

Rok vraćanja kredita je deset godina, bez uračunatih šest mjeseci grejs perioda.

Ukupan godišnji anuitet u 2017. godini sa novim zaduženjem planiran je u iznosu od 6,92% u odnosu na iznos redovnih budžetskih prihoda, što je, podsjetio je predlagač, značajno ispod dozvoljenog zaduženja jedinica lokalne samouprave koje iznosi 18%.

Protiv odluke o kreditnom zaduženju glasali su odbornici opozicije, uz stav da Grad Trebinje najprije treba da utvrdi ukupnu visinu svojih potraživanja, koja su prema njihovim procjenama – viša od prenesenih obaveza.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: