Avdalović: Kreditno zaduženje za pokriće deficita i nove investicije | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Avdalović: Kreditno zaduženje za pokriće deficita i nove investicije

Izvor: Radio Nevesinje | Datum:01.05.2017.

Opština Nevesinje planira kreditno zaduženje od 3,5 miliona maraka koje bi bilo iskorišteno za pokriće deficita, refinansiranje postojećih kredita i kapitalne investicije. Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju nalazi se na dnevnom redu naredne sjednice Opštinskog parlamenta koja je zakazana za 5. maj.

AVDALOVIĆ: KREDITNO ZADUŽENJE ZA POKRIĆE DEFICITA I NOVE INVESTICIJE

Načelnik opštine Milenko Avdalović  kaže da je prethodna vlast ostavila deficit od blizu 1,5 miliona maraka što je postojećim prilivom sredstava u opštinski budžet nemoguće pokriti. Naglašava da je zatečen pokazateljima završnog računa za prošlu godinu.

- Da bi sanirali ovaj deficit i obezbijedili sredstva za nove investicije odlučili smo se za kreditno zaduženje - ističe Avdalović precizirajući da se radi o rekonstrukciji Sportske dvorane i Kino sale, premjeru katastra, parcelaciji poljoprivrednog zemljišta i uređenju parkinga i prilaza obrazovnim ustanovama. Za ovu namjenu trebalo bi da bude obezbijeđeno 1,2 miliona KM.

Avdalović naglašava da će novim povoljnijim kreditom zatvoriti ranija zaduženja u iznosu 1,69 miliona KM, pri čemu će mjesečni anuitet biti bar 3.000 KM manji nego do sada. Načelnik očekuje da će odbornici dati saglasnost na kreditno zaduženje.

V.d. načelnika Odjeljenja za finasije Zorka Umićević podsjeća da je kumulativni deficit opštine Nevesinje iz prethodnih godina 1.467.998 KM i da su u prošloj godini rashodi u odnosu na prihode bili veći za 341.295 KM.

Kreditnim zaduženjem planirano je da se deficit pokrije u iznosu od 588.189 KM. Više od polovine obaveza prema dobavljaču odnosi se na šest subjekata - Đerić d.o.o, Elektrohercegovinu, Auroru, Komus, MDM i Nevesinjeputevi.

Umićević kaže da u prošloj godini nisu isplaćene subvencije za mlijeko u iznosu od 69.138 KM i tri studentske stipendije u iznosu od 48.230 KM. Ostale su i obaveze uplate poreza i doprinosa za dvije plate radnika opštinske administracije i budžetskih korisnika.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: