Usvojen rebalans budžeta: Kreditom i štednjom do 6 miliona za kapitalna ulaganja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Usvojen rebalans budžeta: Kreditom i štednjom do 6 miliona za kapitalna ulaganja

Izvor: Radio Trebinje | Foto: Radio Trebinje | Datum:27.07.2017.

Skupština grada Trebinja danas je na 8. redovnoj sjednici usvojila rebalans budžeta grada – u iznosu od 28 miliona 751 hiljadu KM.

Budžetska sredstva u rebalansu projektovana su na do sada najveći iznos – za 26,3% veći od plana, zbog uračunatog dugoročnog kreditnog zaduženja od 6,3 miliona KM.

Rebalans budžeta izglasan je u istom iznosu kao i u ranije usvojenom nacrtu, nakon što je ovaj dokument prethodno prošao javnu raspravu.

U finansijsku strukturu gradske kase prvobitno je planiran i grant Fonda solidarnosti u iznosu od 2,6 miliona KM, ali će ova sredstva na preporuku resornog ministarstva biti računovodstveno knjižena izvan budžeta.

Prema usvojenom rebalansu, za kapitalne investicije ove godine biće izdvojeno 6,2 miliona KM ili 89% više od plana budžeta.

Planirano povećanje kapitalnih izdataka finansira se novim kreditnim zaduženjem, ali i iz redovnih budžetskih sredstava, koja su sa smanjenjem tekuće potrošnje preusmjerena u kapitalne investicije.

Procenat redovnih budžetskih sredstava izdvojenih za kapitalne izdatke po rebalansu za 22% veći od plana budžeta.

Rebalans budžeta nisu podržali odbornici opozicije, nezadovoljni „smanjenjem izdvajanja za strateške grane“ – grantova za kulturne manifestacije i sport, poljoprivredu i socijalna davanja, uz ocjenu da je budžet „pojačan“ kreditom i težišno opredjeljen na kapitalna ulaganja – izborni. Nisu prihvaćeni ni amandmani PDP-a na predloženi rebalans.

Skupština je usvojila sa rebalansom usaglašeni program raspodjele sredstava ostvarenih po osnovu hidroakumulacija, koja su za oko 700.000 KM ili 24% manja od plana – a zbog, kako je rečeno, hidrološki veoma nepovoljne godine.

Izmjenom odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata, novčana kazna za nepoštovanje dozvoljenog intenziteta buke u ugostiteljskim objektima, koja se do sada kretala između 100 i 300 KM – povećana je na iznose između 400 i 600 KM.

Kako je obrazloženo, sankcije su pooštrene zbog sve češćih prijava građana na buku iz ugostiteljskih objekata.


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: