Savčić: Dosta prazne priče, borci RS su na marginama društva! | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Hercegovina

Savčić: Dosta prazne priče, borci RS su na marginama društva!

Datum:19.02.2015.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić juče je posjetio Gacko i Nevesinje.

http://www.slobodnahercegovina.com/wp-content/uploads/2015/02/savcic2.jpgPredsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, Milomir Savčić, razgovarao je juče sa predstavnicima Opštinske boračke organizacije „Gacko“ i lokalne vlasti o aktuelnim temama vezanim za boračku populaciju.

Na sastanku su istaknuti problemi koji opterećuju rad Boračke organizacije, ekonomski i socijalni položaj boračke populacije, prije svega demobilisanih i nezaposlenih boraca i porodica poginulih boraca, ratnih i vojnih invalida i zbrinjavanja te kategorije.

Rješenje problema zapošljavanja predsjednik Boračke organizacije vidi u donošenju cjelovitijeg programa zbrinjavanja nezaposlenih koji bi podrazumijevao više aktivnosti koje bi se vodile na nivou Vlade i lokalne zajednice.

Savčić je istakao dobru saradnju sa opštinskom boračkom organizacijom „Gacko“.

„Moram da pohvalim OBO „Gacko“ kao najhumaniju organizaciju boraca na teritoriji Republike Srpske. Brzi su i ekspeditivni kada treba pružiti pomoć najugroženijim predstavnicima iz reda Boračke organizacije“, rekao je Savčić.

Načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, rekao je da je Opština Gacko uvijek bila spremna da pomogne boračkoj populaciji.

Boracka-6„Završili smo stambeno zbrinjavanje članova porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a godišnje izdvajamo 150.000 KM za socijalno zbrinjavanje te populacije.“ istakao je Radmilović.

Nakon Gacka, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić posjetio je Nevesinje i razgovarao sa sa rukovodstvom Opštinske BO Nevesinje i predstavnicima lokalne vlasti o aktuelnim temama vezanim za boračku populaciju.

Sumirajući rezultate obilska opština istočne Hercegovine Savčić je ocijenio da je položaj boračkih kategorija u Gacku i Trebinju nešto bolji zbog jače privrede, ali da je situacija u drugim istočno – hercegovačkim opštinama zabrinjavajuća. Pri tome je kao negativan primjer naveo Bileću u kojoj, prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine nijedno lice nije zaposleno uz konsultacije sa opštinskom boračkom organizacijom.

- Moramo prestati sa praznom pričom da borci imaju prioritet pri zapošljavanju, a u praksi se, ustvari, nalaze na mariginama društvenih zbivanja – upozorio je Savčić.

Rješenje problema zapošljavanja predsjednik Boračke organizacije vidi u donošenju šireg programa zbrinjavanja nezaposlenih koji bi podrazumijevao više paralelnih aktivnosti koje bi se vodile na nivou Republike Srpske i lokalnih zajednica.

Kao pozitivan primjer naveo je Boračku organizaciju Ugljevik koja je registrovala sopstvenu firmu u kojoj pedesetak demobilisanih boraca radi za potrebe Rudnika i TE u tom gradu. Istakao je i primjer Bijeljine u kojoj su ratni vojni invalidi zaposleni u firmi koja se bavi naplatom parkinga.

Savčić je na kraju borce pozvao na jedinstveno djelovanje uz obećanje da će sva otvorena pitanja predočiti resornom ministarstvu, a najavio je i sastanak sa prestavnicima Republike Srpske u Parlamentarnoj Skupštini BiH.

Izvor: Radio Nevesinje/Opština Gacko


Kategorija: Hercegovina

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: