Crna Gora izvozi sve više oružja | Herceg Televizija Trebinje

Politika - Region

Crna Gora izvozi sve više oružja

Izvor: SRNA | Foto: Thinkstock.com | Datum:05.06.2015.
Crnogorsko Ministarstvo ekonomije izdalo je prošle godine 61 dozvolu za izvoz naoružanja za 25 destinacija u ukupnoj vrijednosti 11 miliona evra, što je za 41 odsto više u odnosu na odobreni izvoz u 2013. godini.

"Prema broju izdatih dozvola, najznačajnije su sljedeće destinacije - Srbija, Ukrajina, Bugarska, Austrija, Malezija, Engleska. Za 13 destinacija je izdato 46 dozvola ili 75,4 odsto ukupno izdatih dozvola za izvoz naoružanja", navodi se u godišnjem Izvještaju resornog ministarstva.

U postupku izvoza kompanije iz šest zemalja pojavljuju se kao posrednici preko kojih roba dolazi do krajnjeg korisnika, i to Slovačka, Češka, Švajcarska, Kipar, Bugarska i Srbija.

Vrijednosno gledano, najznačajnije izvozne destinacije bile su Srbija - sa 2,2 miliona evra, Irak 1,9 miliona evra, te Engleska i Bangladeš sa po 1,4 miliona evra.

Što se tiče uvoza, u toku 2014. godine Ministarstvo ekonomije izdalo je ukupno 59 uvoznih dozvola sa 19 destinacija u ukupnoj vrijednosti od 6,57 miliona evra, zaključuje se u Izvještaju.


Kategorija: Region

Šta Vi mislite o ovome?

NAPOMENA: Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove Herceg RTV već samo autora komentara! Molimo čitaoce da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja!

Najčitanije u ovoj kategoriji: